Makkosház és Vértó: ha lakótelep, akkor ez a két városrész a legkeresettebb

Folytatjuk sorozatunkat, amiben Szeged választókörzeteinek önkormányzati képviselőit kérdezzük arról, mi mindent sikerült már megvalósítaniuk a 2019-es választás óta. Aki ezúttal válaszol: Kozma József.
Garai Szakács László

2022. október 04. 20:34

Makkosház és Vértó: ha lakótelep,
akkor ez a két városrész a legkeresettebb

– Nem elfogultságból mondom, de Makkosház és Vértó nagyon népszerű városrészek, sokan keresnek erre maguknak és családjuknak lakást. Tisztán paneles lakótelep mindkettő, de a legrégebbi házak is csak mostanában lesznek negyvenévesek – kezdte választókörzete bemutatását és képviselői összegzését Kozma József.

 

Mindkét városrésznek ideális a közösségi közlekedési kapcsolata jól megközelíthetők trolibuszokkal, Újszeged és a Keletre eső lakótelepek felé a 84-es autóbusz, a Belváros és a Nagyállomás irányába a 2-es villamos teremt kapcsolatot. Kozma József körzetében népszerű, jól vezetett és kitűnő szakmai teljesítményt nyújtó szociális és oktatási intézmények működnek, ezek sorába tartozik az Agyagos utcai bölcsőde, a Garam utcai óvoda, az Agyagos utcai óvoda és a Bonifert Domonkos Általános Iskola. Az Agyagos utcai bölcsőde a város legnagyobb ilyen intézménye, ahol összesen hetvenkét apróságot tudnak fogadni.

 

Kihívások és megfelelések

Rendezettek az utcák, sok a zöldfelület, és vele a fák és cserjék sokasága. Kifejezetten jó a városrész levegője a Körtöltés szomszédságában – mondta el Kozma József. – A korábban lezajlott nagyszabású panelprogramnak köszönhetően az épületek körülbelül hatvanöt százaléka kapott hőszigetelést és korszerű nyílászárókat. Fűtésre ezért, legyen szó közösségi és magáningatlanokról, kevesebb pénzt kell fordítani. Ezek az előnyök, most a drámaian emelkedő energiaárak idején a korábbiaknál még erőteljesebben felértékelődnek.

 

Autók, parkolók, zöldfelületek

Természetesen gondokból és megoldandó feladatokból is akad néhány a városrészben. Ezek sorába tartozik a gépjárművek számának folyamatos emelkedése. Mostanra az autók száma átlépte azt a határt, amely nagyon átgondolt lépéseket és tervezést igényel – vélekedett a képviselő. Az egyik legalapvetőbb gond, hogy lényegében több gépkocsija van az itt élőknek, mint amennyinek elhelyezése helyben megoldható.

 

Napi gondja az itt élők közül sokaknak, hogy lakásuktól nem nagyon távol, hogyan tudnak szabályosan leparkolni autóikkal. Elindult az ezzel kapcsolatos tervezési folyamat. Először azoknak a helyeknek a pontos számba vételével, hol lehetséges parkolókat kialakítani.

 

– Cserébe a meglévő zöldfelületeket meg kell védenünk, ahol lehet, indokolatlanul leburkolt felületeket kell zöldítenünk. Minden négyzetméter számít mindkét irányban, és tudjuk azt is, hogy a közösségnek ez sokba kerül. Segít a parkolókiosztások felfestése. Szakaszonként haladhatunk előre, természetesen naponta kapok jelzést és igénybejelentést, hol kellene még a felfestésekkel az optimális parkolást megtámogatni – avatott be a kérdéskör részleteibe a képviselő.

 

A Vértó és környéke 653 millió forintból újult meg

Különleges adottsága Vértónak a tava. Régebben időről időre történtek kisebb-nagyobb beavatkozások a környék rendezésére, de az igazi áttörés az elmúlt két évben valósult meg. Ez a beruházás 2021 második negyedévében indult, és ennek keretében a Vértó és környéke a Zöld város programban újult meg 653 millió forint uniós támogatásból. Először elkészült a tó körül az 1 kilométeres rekortán futókör, amelyet hamar birtokba vett minden korosztály, és ezrek használják rendszeresen.

 

 

Idén tavaszra pedig a Zöld Város projekt részeként átfogó rekreációs és környezeti felújítás zárult le az EU támogatásával. A projekt által érintett területen

 • 68 padot,
 • 7 asztalt,
 • 19 hulladékgyűjtőt (16 hulladékgyűjtő, 2 szelektív, 1 kutyaürülék-gyűjtő),
 • 57 kerékpártámaszt,
 • 5 ivókutat és
 • 50 kandelábert helyeztek ki. A projektben több mint 20 ezer négyzetméternyi területet rendeztek, 231 fát ültettek, valamint 8979 cserjét és évelőt telepítettek – kaptuk meg a szinte hiánytalan fejlesztési listát.

 

Makkosház: a közösségi kertek birodalma

A fizikai és lelki feltöltődésre a mindenhonnan percek alatt elérhető – és kutyafuttatásra is alkalmas – Körtöltés tövében kiváló lehetőséget kínál a Makkosházi Közösségi Kert. A hét éve lakossági kezdeményezésre létrejött szabadidőközpont Európai Uniós támogatással idén kibővült, magaságyásos kertté alakult, ahol 50 parcellában folyik a kertészkedés. A Makkosházi Kertbartátok közössége már három alkalommal nyerte el „Magyarország legszebb közösségi kertje” címet. Vonzó a kert, és nem csoda, hogy hosszú lett a parcellát művelni szándékozók listája.

 

– A körzet képviselőjeként öröm támogatni e már nem is annyira kis közösség rendezvényeit, környezettudatos szakmai és baráti programjait. Jó példája ez a kert annak, hogy a lakosok, az önkormányzat és a kertért szakmailag is felelősséget vállaló Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. milyen jól dolgozik együtt egy jó ügyért – mondta el Kozma József.

 

 

Korábban a közösségi kert részeként, a felújítás óta a bejárattal szemben új helyen kialakítva használható egy kis kondipark, ahová a komfortosság érdekében, a használók igényének megfelelően, idén egy ivókút is került.

 

 

A környezetüket szépíteni és otthonossá tenni akaró lakók a lépcsőházak környékén is egyre több takaros előkertet gondoznak. – Örömmel támogatom a körzeti képviselői keret forrásából komposzttal, növényekkel igény szerint az egyes társasházi közösségeket – tette hozzá a képviselő.

 

Évről évre több az igazán szépen gondozott előkert, a jó példa ragadós ebben a városrészben is. A kerteknek és az egyes utcáknak is dísze a vadászkerítés, ami az igényesen ápolt kertek közül mostanra már 28-nál is látható. Idén ősszel még nyolc lakóközösség városszépítő munkája kap ilyen kerítést a körzeti keretből. Lassan a városrész védjegyévé válik ez a kialakítás.

 

Ékes bizonyítéka a környezetszépítési kedvnek, hogy ezerszámra juttatják el évente az egynyári virágokat az itteni lakosokhoz. Legutóbb szeptember 27-én is 280 virágot szerető ember állt be hosszan elnyúló sorba, hogy az EU-s közösségépítő program forrásaiból beszerzett árvácskákhoz hozzájuthasson.

 

A megújulásban nincs megállás

A Garam utcai óvoda mellett korábban már volt egy fából készült játszótér, amivel elbánt az idő. Most a vadonatúj Oxigén park különleges és izgalmas játszóeszközei vonzanak ide távolról is sok családot. Ha az elültetett fák is mind megerednek, a kis liget rá fog szolgálni nevére.

 

 

A korábbi években már szabványosították és biztonságossá tették a játszótereket. Öt nagyobb játszótér van Kozma József körzetében:

 • a Lomnici utcában,
 • a Mol benzinkút mögött,
 • az Ipoly sori,
 • az Ortutay utcai tömbbelsőben, illetve
 • a Nyitra utcánál.

 

A legnagyobb pedig a Honfoglalás parkban található, ahol ebben az évben az elkorhadt rönkpadok cseréjéhez kezdtek hozzá. Idén képviselői keretből nyolc új padot helyeztek ki. Itt bőséggel van hely nagyobb közösségi rendezvényeknek is: az elmúlt rövid időszakban volt itt

 • családi nap,
 • két szabadtéri filmvetítés, valamint
 • egy augusztus 20-áról szeptember 20-ára halasztva megtartott nagyon sikeres gasztronap.

 

 

Ezeket a rendezvényeket az EU közösségeket támogató programjának keretében szervezték meg.

 

– A rekonstrukcióra megért intézményeinket egymás után újítottuk fel önkormányzati és uniós forrásokból. Korábban a Bonifert Domonkos Általános Iskola, a Garam utcai óvoda és az Agyagos utca bölcsőde újult meg.

 

Teljesen rekonstrukción esett át az Agyagos utcai óvoda

Ebben az évben az Agyagos utcai óvoda felújításával teremtettünk XXI. századi feltételeket a gyermekeknek és a nevelésüket végzőknek egyaránt. Ezúttal is, mint minden intézményfelújításunk esetében, kiemelt szempont a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, a takarékosság feltételeinek megteremtése.

 

Kicserélték az óvoda a paneltechnológiával készült épületének külső nyílászáróit, hőszigeteléssel látták el a homlokzatot és a födémet, a tetőre pedig napelemes rendszert telepítettek. Felújították az óvodaépületek elektromos hálózatát, a belső és a külső világítást, új informatikai és beléptetőrendszert alakítottak ki, a csoportszobák pedig külső árnyékolást kaptak. Az akadálymentesítés részeként elbontottak belső ajtókat, az egyik bejárathoz rámpát építettek, és kialakítottak egy új, akadálymentes mosdót is. A felújítás teljes összege elérte a 280 millió forintot.

 

Elkészültek el a geotermikus kutak fúrásával is: Makkosház és Vértó fűtéséhez mostantól sokkal kevesebb gázra lesz szükség, és így a szén-dioxid-kibocsátás jelentősen csökkenhet a a két városrészben.

 

– A közterületek között kiemelt helyen van a Bonifert Domonkos Általános Iskola előtti kis tér. Miután meglett az iskola épületének külső rendbetétele is, ennek a térnek a felújítása is megvalósulhatott:

 • a teljes burkolatot felújították, igényes tervezésű térkövezéssel,
 • kényelmes, esztétikus padokat tettünk ki,
 • gépkocsiparkolókat alakítottunk ki,
 • fákat és cserjéket ültettünk.

 

A 30–40 éves utak és járdák, burkolt felületek elhasználódás, összetöredezés miatti felújítása olyan teendő, amelyet csak tervszerűen lehet végezni, természetesen az igényeket ésszerűen rangsorolva. Tavaly a Lomnici utca burkolatának helyreállításával régi jogos igényt elégítettünk ki. Itt a Hont Ferenc utcai kereszteződéstől a Gát utcai kereszteződésig, két szakaszban hozzávetőleg 350 méteren újult meg az út burkolata. A Lomnici utca mentén hetven új parkolót alakítottak ki. Több tömbbelsőben is újrarakták a töredezett, hepehupássá vált járólapos járdákat, így a Gát utcában, a Hont Ferenc utcában, az Ortutay utcában.

 

Rengeteg a jogos igény utak, járdák, parkolók rendbe tételére, a zöldterületeket védő berendezésekre, beteg fák helyére újak ültetésére, sötét helyek megvilágítására, játszótéri fejlesztésekre.

 

Naponta csörög a telefonom, jönnek ez üzenetek Messengeren és Viberen, kapom az e-maileket lakossági észrevételekkel javaslatokkal, és természetesen gyakran panaszokkal. Megtisztelő, hogy egy-egy itteni lakos számít a segítségemre, jó érzés, amikor a város bármelyik pontján személyesen is megállítanak valami jó hírrel vagy kéréssel. Ezt a bizalmat nem is olyan könnyű megszolgálni, de az itteni emberekért és a közösségük boldogulásáért jól esik dolgozni – mondta Kozma József.