Magyarországot sürgeti a finn miniszterelnök, döntsön végre

A NATO-főtitkára, Jens Stoltenberg Twitter-üzenetben számolt be arról, hogy megbeszélést folytatott Finnország és Svédország vezetőivel a NATO-csatlakozásról. Ennek jelenleg csupán két akadálya van, Magyarország és Törökország.
Vass Imre

2022. november 01. 12:36

Magyarországot sürgeti a finn miniszterelnök, döntsön végre

A főtitkár azt írta, jó hangulatú beszélgetések folytatott Sanna Marin finn miniszterelnökkel és Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel. „A NATO meghívottjaként Finnország és Svédország bebizonyította, hogy minden országnak joga van a saját útját választani. Oroszországnak tiszteletben kell tartania más országok jogait, és le kell állítania az ukrajnai agressziós háborút” – írta.

 

Sanna Marin finn miniszterelnök sürgette Magyarországot és Törökországot, hogy mielőbb hagyják jóvá a svéd és a finn tagfelvételi kérelmet, ők ugyanis az egyetlen két NATO-tag, amelyek még ezt nem tették meg.

 

„Várjuk, hogy ezek az országok ratifikálják kérelmeinket. Fontosnak tartom, hogy ez lehetőleg előbb, mint utóbb megtörténjen” – mondta Marin a többi skandináv vezetővel közös sajtótájékoztatón.

 

Finnország és Svédország a múlt héten megismételték szándékukat, hogy egyszerre kívánnak csatlakozni a NATO-hoz.