Magyarországon már a zsíros kenyér is luxusnak számít

A kenyér és a zsír ára is horribilis mértékben nőtt. A kiugró drágulás mögött a sertéscombra kivetett árstop áll.
Kékes Viktória

2023. január 16. 07:57

Magyarországon már a zsíros kenyér is luxusnak számít

A XX. században a szegények eledele volt, manapság már luxusnak számít: múlt hónapban már ezer forintnál is többe került fél kiló sertészsír a KSH adatai alapján. Egyetlen év alatt 115 százalékkal drágult – minden másnál jobban. Hasonló a helyzet a fehér kenyérrel: ennek ára 100 százalékkal, 900 forintra ugrott. 

 

A kiugró drágulás mögött a sertéscomb árának befagyasztása áll. Raskó György az RTL Híradónak azt mondta, hogy azt a veszteséget, amit a sertéscombon elszenvednek a kereskedők, azt más sertéshús készítményekre próbálják ráterhelni. 

 

Az agrárközgazdász arra hívta fel a figyelmet: éppen azok az ételek drágulnak brutálisan, amiket a szegények fogyasztanak. Az olyan, luxusnak számító termékek fogyasztói ára, mint például a homár és a rák alig, míg az olyan egyszerű ételek, mint például a rakott krumpli ára horribilis mértékben, több mint 100 százalékkal nőtt.

 

A szakértők között teljes az egyetértés abban, hogy káros, ráadásul mostanra teljesen fenntarthatatlan is a hatósági áras rendszer. Épp ezért egyre többen kérik a kormánytól, hogy vezesse ki az árstopokat, amelyek nem hogy mérsékelnék, épp ellenkezőleg, csak tovább növelik a decemberben is Európa-rekorder infláció mértékét.