Magyarországon a legmagasabb az élelmiszer-infláció az Unióban

A magyar kormányzat intézkedései is növelték a drágulást.
Kékes Viktória

2022. szeptember 22. 10:54

Magyarországon a legmagasabb az élelmiszer-infláció az Unióban

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszer-inflációját augusztusban az egy évvel ezelőttihez képest: a hazai 34 százalékhoz képest 20 százalékkal volt alacsonyabb az uniós átlag – derül ki az Eurostat friss, kedden publikált felméréséből, amelyet az RTL Híradó ismertetett. 

(forrás: RTL Híradó)

Az egyes termékek között kiugróan drágult a kenyér: 65 százalékkal. Az unióban ehhez képest 18 százalékos volt a drágulás. 

(forrás: RTL Híradó)

Szintén Magyarországon drágult a legnagyobb mértékben a tej, a sajt és a tojás ára. Csaknem 50 százalékkal. Az uniós átlag itt 20 százalék alatt maradt. 

(forrás: RTL Híradó)

A GKI szerint a forint gyengülése sem indokol ilyen mértékű élelmiszer drágulást. Molnár László vezérigazgató a Híradónak elmondta, hogy nagyságrendileg egy 10 százalékpontos különbség adódik, magyarul ennyivel jobban nőttek Magyarországon az árak, mint az eurózóna országaiban.

 

A Portfolio elemzője szerint több kormányzati intézkedés is növelte a drágulást: ilyen például a kiskereskedelmi szektort sújtó különadó (a vállalatok igyekeznek átterhelni az ebből fakadó pluszterheket a lakosságra), de ide sorolható az árstop is, aminek következtében a nem ide tartozó termékek árát jobban megemelik a kereskedők, hogy kompenzálják a veszteséget.