Újabb három helyet esett vissza a világ demokráciáinak rangsorában Magyarország a Freedom House szerint

Folyamatosan csúszik hátra Magyarország a demokráciákat összevető és rangsoroló Freedom House listáján: már csak a 66. helyen áll. A szervezet idei jelentésében – amiből a hvg.hu készített részletes összefoglalót – aprólékosan veszi végig a magyar demokrácia betegségeit: a szűk pórázra kötött sajtót, a független intézmények bedarálását, a bűnüldöző rendszer kézi vezérlését, a rasszizmust és az elnyomást.
Hollósi Zsolt

2023. március 10. 12:35

Újabb három helyet esett vissza a világ demokráciáinak rangsorában Magyarország a Freedom House szerint

A magyar politikai rendszer csupán részlegesen szabad, hibrid rezsim – derült ki a Freedom House (FH) immár ötvenedjére összeállított demokrácia indexéből, írja a hvg.hu. A Fidesz-KDNP kormánya által kialakított államszerkezet jelenleg a 66. helyen van a vizsgált 195 ország között.

A FH jelentése külön kiemeli, hogy a hatalom olyan változtatásokat vitt keresztül az utóbbi tizenkét évben, amivel jelentősen megerősítette befolyását a független intézmények fölött, ideértve a bíróságokat, vagy akár a médiát is. Menekült- és LMBTQ-ellenes törvények készültek, valamint olyan törvények, amik gátolják az ellenzék, a szabad sajtó, az egyetemek és a kormánnyal szemben kritikus civil szervezetek munkáját.

 

Romlott a választási rendszer szabadsága is, hiszen a független megfigyelők szerint a szabályok aránytalanul kedveznek a kormánypártoknak, kedvezőtlenül hatnak ki az államfő és a miniszterelnök megválasztásának szabadságára és tisztességére. 

 

A választási testületek nem függetlenek, viszont azt a jelentés is megállapítja, hogy a 2022-es országgyűlési választásokra az EBESZ 27 ezer önkéntest mozgósított és egyikük sem talált választási csalásra utaló nyomot.

 

A pártok ugyan szabadon szerveződhetnek, de tömegtámogatást nehéz szerezniük, mivel a hirdetési piac a hatalom javára billent el. 

 

Több ellenzéki képviselő ellen időről időre lejáratókampány folyik a kormányközeli médiában. 

 

A Fidesz legutóbb lépéseket tett a vele szemben álló ellenzéki pártszövetség megosztására. Kézben tartja az Állami Számvevőszéket is, így az büntetett több ellenzéki szervezetet, miközben a Fidesznél átsiklott hasonló elszámolási anomáliákon, mint amikért az ellenzéket megütötte.

 

A kormány 2023-ra olyan törvényeket visz át az Országgyűlésen, amilyet csak akar. A koronavírusra hivatkozva három éve veszélyhelyzetet rendeltek el, majd újabb veszélyhelyzetet vezettek be az orosz-ukrán háborúra hivatkozva, a folyamatos veszélyhelyzetek alatt pedig rendeletekkel irányítja a kormány az országot – olyan kérdésekben is, amiknek semmi közük a járványhoz vagy az ország biztonságához.

 

A korrupció továbbra is súlyos probléma Magyarországon, de ha felső körök is érintettek benne, akkor a legtöbbször nem kerül nyilvánosságra, mert a Fidesz ellenőrzi a bűnüldöző szerveket is a jelentés szerint. Így csupán nehezen folynak vizsgálatok az uniós pénzek elsikkasztása ügyében is. Az EU nyomására tavaly ősszel hozott korrupció elleni intézkedések magyar és külföldi civil szervezetek szerint messze nem felelnek meg a rendeltetésüknek.

 

A Fidesz aláásta a sajtószabadság alkotmányos biztosítékait. Egyre nagyobb a hatalom közeli orgánumok befolyása, miközben a kormány kiterjesztette befolyását a kulturális intézményekre, a filmgyártásra és a kiadókra is. Kiemelt támogatást nyújt a nacionalista és keresztény értékeket hirdető alkotásoknak.

 

Magyarországon mindeközben meggyengültek az állam és az egyház szétválasztását szolgáló garanciák, viszont megy az idegengyűlölő kampány, muszlimellenes felhanggal. Erős a központi törekvés arra, hogy a hatalom szoros felügyelte alá vonja a teljes oktatási rendszert, vagyis egyre nagyobb veszély fenyegeti a tudomány és az egyetemek szabadságát, autonómiáját.

 

A kormányzattal ujjat húzó civil csoportokra azóta nyomás nehezedik, amióta a Fidesz kormányra került. Az állami szervek továbbra is külföldi ügynökként vagy Soros-bérencként bélyegeznek meg civil szervezeteket, gyakran őket teszik meg bűnbaknak olyan fejleményekért, amelyek kedvezőtlenek a párt szempontjából.

 

A jelentés szerint változatlanul aggodalomra ad okot az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdése is. A menekültek jogait rutinszerűen sértik meg, Magyarországon csaknem lehetetlen magyar területen menedékjogot kérni. Az Európai Bíróság döntése ellenére folyik tovább a törvénysértő azonnali kiutasítás.

 

A romák sorsa a széles körű diszkrimináció, kirekesztés, erőszak és szegénység. A munkaerőpiaci elhelyezkedésnél sokszor hátrányos elbánásban részesülnek a nők is. Főként a nemi kisebbségek mind inkább nyíltan negatív megkülönböztetésnek vannak kitéve. Létezik az antiszemitizmus is, a Soros György elleni kampány pont az ilyen érzésekre játszik rá – írta a Freedom House országösszefoglalója nyomán a hvg.hu.