Életfogytiglanra ítélték az első háborús bűnökért elítélt orosz katonát, már 8 millióan voltak kénytelenek elhagyni otthonukat a háború miatt, nem tűnik el a boltok polcairól a Balaton szelet

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója hétfő koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 23. 13:48

Életfogytiglanra ítélték az első háborús bűnökért elítélt orosz katonát, már 8 millióan voltak kénytelenek elhagyni otthonukat a háború miatt, nem tűnik el a boltok polcairól a Balaton szelet

A német alkancellár szerint Magyarország nélkül is lehet olajembargó

A hvg idézte Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szavait, aki a  Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban azt mondta:

 

„Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra”. 

 

Habeck rámutatott, hogy a tárgyalásokat, egyeztetéseket az Európai Bizottság vezeti, s ha a testület elnöke azt mondja, hogy

 

„megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez egy olyan út, amelyet mindig támogatnék”.

 

EP alelnök: Magyarországon nyíltan korrupt rendszer van

Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke is arról beszélt vasárnap, hogy a többi uniós tagállamnak Magyarország nélkül kellene kezdeményeznie az olajembargót. Barley ezt egyáltalán nem tartja ideális helyzetnek, ám mint mondta, Orbán Viktor magyar kormányfőt csak nagyon sok pénzzel lehet rávenni arra, hogy beleegyezzen egy ilyen szankcióba.

 

Az EP alelnöke szerint Magyarországon „nyíltan korrupt rendszer van” és meg kell akadályozni, hogy az uniótól érkező pénz

 

„Orbán családja és szervezete zsebében landoljon”.

 

Varsó felmondta az orosz gáztranzitról szóló kormányközi szerződést

Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő Jamal gázvezetéken történő gáztranzitról szóló lengyel–orosz kormányközi szerződést – közölte Twitterén Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

 

Oroszország Ukrajna elleni háborúja „megerősítette a lengyel kormány elszántságát, hogy Lengyelország teljesen függetlenedjen az orosz földgáztól” – áll a bejegyzésben.

 

Életfogytiglanra ítélték háborús bűnökért bíróság elé állított orosz katonát

Bűnösnek találtak és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték azt az orosz katonát aki februárban megölt egy egy fegyvertelen civilt – írja a Guardian.

 

Ez volt Ukrajnában az első háborús bűnök ügyében folyó per.

 

A 21 éves Vagyim Sziszimarin bűnösnek vallotta magát abban, hogy február 28-án megölt egy fegyvertelen, éppen bicikliző, 62 éves civil férfit az északkelet-ukrajnai Hupakivka faluban. Sziszimarin azt vallotta a bíróságnak, hogy kényszerítették, és őszintén megbánta a tettét.

WHO: már 248 egészségügyi intézmény elleni támadás történt Ukrajnában

A WHO Twitterén jelentette be, hogy május 23-ig összesen 248 esetet azonosították, a február 24. és május 19. között történt 248 támadásban 75-en haltak meg és 59-en megsérültek. Az Egészségügyi Világszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy egészségügyi dolgozók nem lehetnek célpontok.

ENSZ: a háború kezdete óta 8 millió ukrán állampolgár kényszerült elhagyni otthonát

Az ENSZ friss jelentése szerint ebből legalább 6 millióan távoztak külföldre, és kértek menekültstátuszt más országokban. 

 

Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a humanitárius segély „csak tüneti kezelés, nem gyógymód”. Grandi szerint békére és stabilitásra van szükség ahhoz, hogy ez a szomorú tendencia megforduljon.

 

ORFK: több mint tízezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5163 ember lépett be vasárnap Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5076-on nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel. Vonattal 280 ember, köztük 98 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tették hozzá.

 

Budapest Főváros Kormányhivatala arról tájékoztatott, hogy a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 111 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 46 ember töltötte a létesítményben.

Nem tűnik el a boltok polcairól a Balaton szelet

A Nestlé Hungária Kft. a Magyar Nemzet érdeklődésére cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az ukrajnai háború miatt megszűnne a Balaton szelet gyártása. A klasszikus édesség rajongói megnyugodhatnak: a gyártást az ukrajnai háború miatt ideiglenesen kellett leállítani, de amint lehet, újraindul a termelés.