Magyarország minden szinten támogatja Ukrajna európai integrációját

Magyarország minden szinten támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit, folytatni szeretné Kárpátaljával a Keleti Partnerség program keretében folytatott együttműködést, és bővíteni szeretné a két ország közötti határátkelőhelyek áteresztőképességét és számát – jelentette ki pénteken Ungváron Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Kárpátaljára.

Németh Zsolt Ungváron megbeszélést folytatott Olekszandr Ledidával, Kárpátalja megye kormányzójával és Ivan Balogával, a megyei tanács (közgyűlés) elnökével.
    A találkozón az államtitkár kiválónak nevezte Magyarország és Kárpátalja együttműködését. Mint mondta, a felek nagyon sikeres évet tudhatnak maguk mögött, miután egy éve írta alá a Külügyminisztérium és a Kárpátalja megyei tanács azt az együttműködési megállapodást, amely a Keleti Partnerség program keretében magyar részről egymillió dollárt irányzott elő kárpátaljai oktatási, egészségügyi és művelődési intézmények felújítására, s ehhez Ukrajna is ugyanekkora összeggel járult hozzá. Németh kiemelte, hogy a kitűzött célok mintegy kétharmada már teljesült.
    A politikus elmondta, hogy Magyarországon nagy érdeklődéssel várják Mikola Azarov ukrán kormányfő hamarosan sorra kerülő budapesti látogatását, amely szerinte jótékony hatással lesz az államközi kapcsolatok mellett Magyarország és Kárpátalja együttműködésére is. Partnereinek kifejtette, hogy Magyarország és a független Ukrajna kapcsolatai immáron 22 éves múltra tekintenek vissza, s ha akadnak is vitás kérdések, Magyarország mind a kétoldalú, mind a nemzetközi kapcsolatok szintjén támogatja Ukrajna szuverenitásának erősödését, az ország európai uniós integrációs törekvéseit.
    Németh kitért arra, hogy nagy valószínűséggel Ukrajna Magyarországról importál majd földgázt, s ennek igen nagy jelentősége lesz az ország energetikai függetlenségének biztosítása szempontjából. Ennek kapcsán kiemelte, hogy Budapest fel fogja vetni az EU-ban az ukrán energetikai rendszer felújításának, illetve a felújítás támogatásának ügyét.
    Az államtitkár nagyon fontosnak nevezte a magyar-ukrán kapcsolatok erősítése szempontjából a határátkelőhelyek infrastruktúrájának fejlesztését. Arra kérte kárpátaljai vendéglátóit, hogy Kijevben járjanak közbe a két ország közötti határátkelők áteresztő kapacitásának és számának a bővítése ügyében.
    Németh Zsolt kifejtette: a következő hónaptól kezdve Magyarország tölti be a Közép-Európai Kezdeményezés és a visegrádi négyek elnöki tisztségét, s Budapest ezt szeretné felhasználni arra, hogy támogassa Ukrajna és az euroatlanti struktúrák közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését. Kitért arra, hogy idén ősszel Vilniusban tartják a Keleti Partnerség program csúcstalálkozóját, amelynek egyik legfontosabb kérdése lesz az Ukrajna és az EU közötti társulási szerződés és szabadkereskedelmi megállapodás aláírásának ügye, amit Magyarország Lengyelországgal együtt támogat.
    Az ukrán fél részéről Olekszandr Ledida, Kárpátalja megye kormányzója köszönetet mondott Magyarországnak a Keleti Partnerség program keretében nyújtott támogatásáért és az együttműködésért. Mint hangsúlyozta, az elmúlt év során nagyon sok mindent sikerült elérni Kárpátalján a magyar kormány segítségével.
    Az ukrajnai megye kormányzója tájékoztatta magyar tárgyalópartnerét a régióban folyó árvízvédelmi program megvalósulásáról és Aknaszlatina bányaomlásoktól fenyegetett lakosainak, köztük magyaroknak az áttelepítéséről.
    Németh Zsolt a kora esti órákban felkeresi a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskolát, és magyarországi támogatással létesült tájházat ad át a közeli Nagybereg községben.MTI
Fotó 1:
Beregszász, 2013. február 15.
A kétnapos hivatalos látogatáson Kárpátalján tartózkodó Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszél a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületében Beregszászon 2013. február 15-én. Jobbról Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
MTI Fotó: Balázs Attila

FOTÓ 2:

"ctl05_lbLead4\"">Ungvár, 2013. február 15.
A kétnapos hivatalos látogatáson Kárpátalján tartózkodó Németh Zsolt,  a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b2) megbeszélést folytat Olekszandr Ledidával, Kárpátalja megye kormányzójával (j4) és Ivan Balogával, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével (j5) Ungváron, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal és a megyei tanács épületében. 2013. február 15-én.
MTI Fotó: Balázs Attila

"
Tovább olvasom