Magyarország is vesz gabonát Ukrajnától

Az aszály miatt.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 16. 09:33

Magyarország is vesz gabonát Ukrajnától

Magyarország minden lehetséges eszközzel segíti az ukrán gabona vasúti kiszállítását a háborúval sújtott országból - közölte Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára.

 

Bár nem feltétlenül Vitézy Dávidhoz tartozik a terület, de közleményében leírta, hogy az aszály következtében Magyarország is importra szorul idén, Magyarország is vásárol Ukrajnától. Azt ugyanakkor nem részletezte, hogy mi az a gabonaféle, amiből ukrajnai behozatalra szorul Magyarország.

 

Vitézy Dávid azt is írta, a vasúti fuvarozók, átrakók, a gabonaszövetség, a MÁV, az Agrárminisztérium és a külügyminisztérium képviselőinek csütörtöki megbeszélésén Palkovics László miniszter kiemelte, hogy tárcája minden eszközzel segít megszervezni a korábban bejáratott szállítási tevékenységtől eltérő, sokszereplős, állami és magánszervezetek részvételével működő logisztikai feladatot.

 

Az elmúlt hónapok rendszeres találkozóinak már látszanak az első eredményei: januárhoz képest nyolc és félszeresére nőtt a növényi termékek forgalma az ukrán-magyar vasúti határon a Záhony környéki körzetben. Az ukrán oldalon magyar határátlépésre váró gabonaszállító kocsik száma a korábbi több mint 4500-ról mára 3000 alá csökkent, a cél, hogy az ukrán partnerekkel tovább csökkentsék a különféle kapacitásszűkületek révén összeadódó torlódást.

 

Vitézy Dávid kitért arra is, a körzet vágányhálózatának minőségi és mennyiségi bővítésére 12,4 milliárd forintos programot dolgoztak ki, ezt Palkovics László miniszter rövidesen a kormány elé terjeszti, és a tervek szerint ennek első eredményei már idén érezhetőek lesznek a MÁV saját erős beruházásában. Ezen kívül gyorsították a határon a növényegészségügyi vizsgálatokat, a MÁV mozdonyvezetőket képez és csoportosított át, tolatómozdony segíti az átrakást. (MTI)

 

(Fotó: MTI/Vajda János)

Címlapon

mutasd mind