Magyarország eddig mind a nyolc uniós szankciós csomagot megszavazta

Közben a legújabb kormányzati plakátkampány bombaként ábrázolja a „brüsszeli” szankciókat, amelyek „tönkretesznek minket”.
Kékes Viktória

2022. október 18. 10:11

Magyarország eddig mind a nyolc uniós szankciós csomagot megszavazta

Hétfőn Luxemburgban került sor az uniós külügyminiszterek ülésére, amelyen Szijjártó Péter is részt vett. A magyar külügyi tárca vezetője újságíróknak elmondta, hogy Magyarország hozzájárult az Ukrajnának szánt fegyvervásárlást finanszírozó Európai Békekeret további forrásainak mozgósításához. 

 

Ez azt jelenti, hogy újabb 500 millió euró értékben küldenek a tagállamok Ukrajnának fegyverszállítmányokat, amelyet közösen finanszíroznak. Így már összesen 3 milliárd eurót fordítottak erre a célra.

 

Szijjártó Péter elmondása szerint ezzel Magyarország euró-tízmilliókkal járult a terhek közös viseléséhez, azonban kijelentette:

 

„Nem tudja garantálni, hogy ez a következő alkalommal is így lesz”.

 

Ennek oka, hogy a külügyminiszter szerint az uniót délről is meg kell védeni a migránsokkal szemben, és ehhez források kellenek. Szijjártó egyúttal „felszólította” az Európai Bizottságot, hogy készítsen egy jelentést arról, mi az, amire a Békekeret finanszírozása miatt nem marad pénze az EU-nak.

 

Szijjártó ismét beszélt az Oroszországgal szembeni szankciók értelmetlenségéről és aggodalommal fogadta azt, hogy több tagállam már a következő szankciós csomagra tett javaslatot.

 

„A hangulat sajnos harcias, de mi, magyarok, kitartunk a béke mellett - mondta”.

 

Az EUrologus tudósítója ezen a ponton megkérdezte a magyar külügyminisztert, hogy ha ennyire elégedetlen a magyar kormány a szankciókkal, akkor miért szavazta meg mind a nyolcat eddig. Szijjártó azt mondta, azért, mert a legnegatívabb intézkedésekre (olajszállítás) Magyarország mentességet kapott. 

 

Arról nem beszélt a külügyminiszter, hogy hazánkban megkezdődött a „nemzeti konzultációs” kérdőívek kézbesítése, amelyek mellé a már megszokott minőségű propagandakampányt is indít a kormány az adófizetők részéből. A címlapképünkön is szereplő plakátra szombat délelőtt cserélte le a Facebookon a borítóképét Magyarország Kormánya. A képen a „brüsszeli” szankciókat bombaként ábrázolják, amelyek „tönkretesznek minket”. Azt sajnos nem írták a plakátra, hogy ennek ellenére ezek mindegyikét megszavaztuk.