Magyarország az EU második legkorruptabb országa – ebben hátra megyünk, nem előre

Csak Bulgáriát előzi meg Magyarország, a lecsúszásunk pedig folyamatos és gyors – ez derül ki a Transparency International felméréséből.
Bod Péter

2022. január 26. 14:23

Magyarország az EU második legkorruptabb országa – ebben hátra megyünk, nem előre

A Transparency International (TI) berlini központja 27. alkalommal mérte fel a világ országaiban a korrupció mértékét. A magyar eredmény lehangoló

 

uniós összevetésben utolsó előtti hazánk, míg a 180 országra kiterjedő vizsgálatban a 73. helyen áll.

 

Mielőtt elhamarkodottan ez utóbbit viszonylag jónak értékelnénk, nézzük meg, hogy ebben a mezőnyben mely országokkal szerepel együtt Magyarország. Hazánk 43 pontot kapott a Korrupció Érzékelési Index alapján. Ugyanannyit, mint Szenegál, Ghána, a Salamon-szigetek és Kuvait.

 

Egy "ligában Ghánával, Kuvaittal, Szenegállal és a Salamon-szigetekkel

 

Az is beszédes adat, hogy a posztszocialista országok az elmúlt tíz évben kevés kivételtől eltekintve javítottak korrupciós mutatóikon, más megfogalmazásban magasabb pontot értek el. Mindezek éles ellentéte Magyarország, amely egészen példátlan módon a 2012-ben elért 55 pontjáról zuhant a 2021-re 43 pontra.

 

12. helyről 26-dikra zuhant Magyarország

 

Csak összehasonlításként Lettország és Észtország 10-10, míg Litvánia 7 pontot javított, így ők alkotják a posztszocialista országok élmezőnyét a TI korrupciós felmérésében.  

 

A TI keddi online eseményén a Korrupció Érzékelési Index mellett bemutatták a hatai korrupciós helyzetről szóló Második Fekete könyvet, amelyet a TI Magyarország a Civitas Intézettel közösen készített.  

 

Ebben egyszerre tárgyalják a jogállami rombolásról, a korrupciónak a gazdasági fejlődésre gyakorolt hatásáról, a közbeszerzési rendszer és az uniós pénzosztó gépezet rendszerszintű visszaéléseiről, továbbá a média politikai érdekek mentén történt gyarmatosításáról szóló témákat.  

A koronavírus-járvány alatt a jogállam lebontása felgyorsult – fogalmazott a bemutatón Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója, amely 2010 óta folyamatos.  

 

A könyvbemutatóval párhuzamosan zajló beszélgetésen a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) és a korrupció kapcsolatáról Ésik Sándor ügyvéd úgy fogalmazott: „Hogy mi a szerepe a korrupciónak a NER-ben? Mint a víznek az akváriumban. A halak megdöglenek nélküle.”

 

A beszélgetésben mások mellett elhangzott, hogy a NER-nek annyira része a rendszerszintű korrupció, hogy nem is képzelhető el nélküle. Egy másik megközelítésben az hangzott el Teplán István közgazdásztól, hogy egy konkrét család, klán használja arra a politikát, hogy meggazdagodjon.  

 

Aligha kell találgattunk, melyik magyarországi családról lehet szó.