Magyarország 2023 végéig felmentést kap az olajembargó alól, nincs halálos áldozata a kárpátaljai támadásnak, minden harmadik magyar segített az ukrán menekülteknek egy felmérés szerint

Az orosz–ukrán háború legfontosabb híreinek rövid összefoglalója 2022. május 4-én koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 04. 13:21

Magyarország 2023 végéig felmentést kap az olajembargó alól, nincs halálos áldozata a kárpátaljai támadásnak, minden harmadik magyar segített az ukrán menekülteknek egy felmérés szerint

Zelenszkij: van esély arra, hogy a többi embert is megmentsük Azovsztalból

A nemzethez intézett beszédében az ukrán elnök arról beszélt, hogy a kedden evakuált 156 civil megérkezett Zaporizzsjába.

 

„Végre megvan az eredménye, az első eredménye a mariupoli Azovsztalból való evakuálási műveletünknek, melyet már nagyon régóta szervezünk. Sok erőfeszítésbe, hosszú tárgyalásokba és különböző egyeztetésekbe került. (...) 

Ma 156 ember érkezett meg Zaporizzsjára. Nők és gyerekek. Több mint két hónapja vannak a menedékhelyeken. Képzeljék csak el. Például egy hat hónapos gyermek, aki ebből két hónapot a föld alatt töltött, a bombák elől menekülve. Ezek az emberek végre teljesen biztonságban vannak. Segítünk nekik”.

 

Az orosz fegyveres erők nem tartják be a tűzszüneti megállapodásokat, és újból lőni kezdték a Mariupol melletti acélgyárat – tette hozzá. 

 

„Folytatják a súlyos légicsapásokat Azovsztalnál. Megpróbálják megrohamozni a komplexumot. Nekem már sokszor elmondták, hogy senkit sem lehet kimenekíteni onnan. Hogy ez lehetetlen. És ma 156 ember van Zaporizzsjában. Ez még nem győzelem, komoly eredmény. És hiszem, hogy van esély arra, hogy a többi embert is megmentsük”. - mondta Volodimir Zelenszkij.

 

Kárpátaljai rakétatámadás: nincs halálos áldozat

Kedden csapódott be egy rakéta Kárpátalján, a volóci vasútállomást érte találat. A kormányzóság Facebook-oldalán arról írnak, hogy a támadásnak nincsenek halálos áldozatai, de tűz keletkezett, a robbanás 500 méteres sugarú körében betörtek az ablakok és 57 ház maradt gázellátás nélkül a környéken.

 

Reuters: Magyarország és Szlovákia 2023 végéig vásárolhat orosz olajat

A Bizottság elnöke ma reggel jelentette be az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomagot, amelynek az is része, hogy az orosz nyersolajszállítást hat hónapon belül, a finomított termékek szállítását pedig az év végéig fokozatosan szüntessék meg a tagállamok.

 

A Reuters úgy tudja, Magyarország és Szlovákia 2023 végéig vásárolhat orosz olajat, addig mindkét ország felmentést kap az olajembargó alól.

 

Kincs: minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket

Minden harmadik magyar segítette az Ukrajnából érkező menekülteket: a segítséget nyújtók 58 százaléka pénzadománnyal, 40 százaléka élelmiszerrel, 39 százaléka pedig egyéb adománnyal támogatta őket – közölte reprezentatív kutatása alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szerdán az MTI-vel.

 

A közlemény szerint a nők 36 százaléka, a férfiak negyede vett részt adománnyal vagy önkéntes munkával a segítségnyújtásban. Legnagyobb arányban a nyugdíjasok, a házasok, a kettőnél több gyermeket nevelők és a felsőfokú végzettségűek segítettek. A segítséget nyújtó válaszadók csaknem ötöde – leginkább a 30 és 50 év közöttiek – önkéntesként is segítette a menekülteket.

 

Az emberek többsége jól informált: a válaszadók harmada tudja, hogy már több mint 600 ezer menekült érkezett az országba. A válaszadók fele arról is tud, hogy a határmenti településeken kialakított segítségpontokon – Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány, Tiszabecs – kapnak szervezetten ellátást a Magyarországra érkező menekültek, és 37 százalékuk azzal is tisztában van, hogy a budapesti BOK Csarnokban kialakított tranzitközponton is segítik őket.

 

Az országos reprezentatív kutatás ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült április 13. és 22. között.