Magyarország 2023: a közéletben és az üzleti életben sikeres nők szinte mindegyike Orbán Viktorhoz köthető

Novák Katalin, Schmidt Mária és Orbán Ráhel is a Forbes toplista első helyezettjei között szerepel.
Kékes Viktória

2023. március 09. 11:40

Magyarország 2023: a közéletben és az üzleti életben sikeres nők szinte mindegyike Orbán Viktorhoz köthető

A Forbes idén is elkészítette a legbefolyásosabb magyar nők listáját négy kategóriában: üzlet, média, közélet és kultúra.

 

Közélet - az első három helyen az Orbán-kormányhoz lojális nők

Abban semmi meglepő nincs, hogy a közéleti toplistát Novák Katalin vezeti: a köztársasági elnök a legnépszerűbb női politikus. Kár, hogy befolyását nem veti latba sem a nők, sem más sérülékeny társadalmi csoportok támogatása érdekében. A Forbes kiemeli, hogy Hivatali idejének első hét hónapjában az elé kerülő nyolcvankét törvényből nyolcvanat, köztük a legnagyobb ellenérzéseket kiváltókat, mint például a katatörvény, a pedagógusok sztrájkjogait korlátozó törvény vagy a szociális törvény, elsőre aláírta.

A második helyen Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, a 20. és 21. Század Intézet főigazgatója, Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója áll. Schmidt még az Orbán-kormány igazságügyi miniszterét, a listán harmadik helyen álló Varga Juditot is megelőzi. Ennek oka a lap szerint, hogy kormányzati pozíció nélkül nem kötik a központosított kommunikáció akadályai. 

Üzleti élet - a miniszterelnök lánya is a TOP3-ban

Ennél a kategóriánál az első helyet Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója kaparintotta meg. A Tiborcz István nevével fémjelzett BDPST Group 2021 végén többségi tulajdont szerzett a pénzintézetben. Ezzel a Gránit a miniszterelnök vejének érdekeltségének tekinthető.

 

A második helyen álló Balogh Gabriella az egyetlen kakukktojás a befolyásos nőket rangsoroló listán: társadalmi, szakmai kérdésekben ritkán szólal meg a nyilvánosságban. Az OTP igazgatósági tagjának ugyanakkor az a Csányi Sándor a főnöke, akivel a miniszterelnök szoros kapcsolatot tart fenn. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Orbán régebben előszeretettel utazgatott a bankvezér magángépén. No persze most már ezeket is mi fizetjük, hiszen a honvédség három magángépet is beszerzett 2018-ban, elméletileg katonai feladatokra. A gyakorlatban ezeket nem csak a miniszterelnök, de a köztársasági elnök és a kormány többi tagja is előszeretettel veszi igénybe. Legutóbb épp most utazott az egyik airbusszal Firenzébe Orbán Viktor, hogy az olasz városban tanuló lányát meglátogassa. 

 

 

A harmadik helyet a most már minden kétséget kizáróan saját lábán álló Orbán Ráhel szerezte meg, aki bár igyekszik önmagát független üzletasszonyként feltüntetni (például a méregdrága holmikat forgalmazó, egyelőre mégis veszteséges ODU bababolt megnyitásával), a valóságban befolyását kizárólag a családjának köszönheti. 

A közélet és a kultúra kategória toplistás helyezettjei itt találhatóak meg.