Magyar tükör – Szabó C. Szilárd jegyzete

2021. július 18. 12:32

Magyar tükör – Szabó C. Szilárd jegyzete

Nagyban megkönnyíti az adományozást, hogy névtelen tud maradni az adományozó. Ezt mondta a szegedi Szeretetláda Karitatív Egyesület képviselője azon a jótékonysági eseményen, amelyen a városi köztisztviselők által gyűjtött adományokat vette át. Ez az a jóakaratú emberekből álló civil egyesület, amelynek tagjai már hat éve segítik a rászorulókat élelemmel. Nem arról szól a történetük, hogy karácsonykor letudják a jótéteményüket, megnyugtatva ezzel a lelkiismeretüket, hogy ők mindent megtettek, amit megtehettek a szerencsétlen sorsú embertársaikért, jöhet a halászlé, a mákos bejgli meg a mennyből az angyal, hanem egész évben segítenek a névtelen adományozóikkal egyetemben. Így kerülhet nap nap után a szegedi templomok kerítésére erősített szeretetládákba élelmiszer.

Küldetéstudatuk van. De nem is lehet ezt másképpen csinálni. A civil segítségnyújtáshoz erő és végtelen elszántság szükségeltetik. Főként ma, Magyarországon, ahol azonnal rásütik a Soros-bérenc bélyeget arra az egyesületre és alapítványra, amely fel meri hívni a figyelmet a visszásságokra, a korrupcióra, a szabadságjogok korlátozására, vagy kiáll a gyengébbekért, a kirekesztettekért, azokért, akiket jogtalanság ért.

A civilek tükröt tartanak az államnak, a kormánynak, a társadalmi ellentmondásoknak. Mindig volt, van, lesz olyan civil szervezet, amely fellép az igazságtalansággal szemben, észreveszi az állami csalásokat és lopásokat, a kisebbségeket vagy védtelen embereket ért sérelmeket. És lehetőségeihez mérten hangot is ad neki.

Ezért nem szereti a kormány a valódi civileket, és ezért igyekszik akadályozni a munkájukat, ahogy lehet. Az akadályoztatásnak több módja van, de kettő mindenképpen fontos a központosított hatalom számára, a médiamegjelenés és a hozzáférhető források korlátozása. Orbán Viktor naponta bizonygathatja újságvásárlós videókkal, hogy nálunk minden rendben van a sajtószabadsággal, sosem tudja elfedni a tényeket, hogy ők verték szét, zúzták pozdorjává a magyar médiapiacot, és tereltek ötszáz újságot, köztük minden megyei lapot, online portált, tévét és rádiót egy akolba és tettek kormányzati szócsővé. A központilag vezérelt pártmédiában elegendő, ha egy böffent, ötszáz ismétli változtatás nélkül ugyanazt a böffenetet.

Bő tíz éve a Nemzeti Civil Alapprogram volt az egyetlen rendszer Magyarországon, ami évente mintegy tízezer civil szervezetnek nyújtott támogatást. Majd 2010 után előbb befagyasztották a civilek támogatási pénzét, aztán megszüntették az NCA-t, és létrehozta a kormány a saját rendszerét, a Nemzeti Együttműködési Alapot, ahol persze jól megválogatják, hogy kik kaphatnak támogatást. Arra is hozott törvényt az Orbán-kormány, ha netán külföldi forrásra építene egy nonprofit szervezet. 7,2 millió forint feletti külföldi támogatás esetén nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írtak elő.

Miután az Európai Bíróság elkaszálta a civiltörvényt a hátrányos megkülönböztetés miatt, azt vissza kellett vonnia a kormánynak, de nem maradnak állami ellenőrzés nélkül a civilek, mert a Fidesz nem bírja elengedni a csontot, és új szabályt vezetett be. Minden olyan egyesületnél és alapítványnál vizsgálatot tart az Állami Számvevőszék, amelynek a mérlegfőösszege eléri a húszmillió forintot. És erre rátett a kormány még egy lapáttal, mert mindenkiről mindent tudni akar: a jövőben ugyanis nem lehet ötszázezer forint felett névtelenül adományozni. Pedig az igazi önzetlenség ismérve éppen az, hogy a jóakaratú támogató kerüli a felhajtást, névtelenül ad, mert tudja, nem az ő személye a fontos. Ez nagyban megkönnyítette az adományozást. Eddig.

Szabó C. Szilárd

Címlapon

mutasd mind