Magyar történelemkönyvet küldött Jean-Claude Junckernek Ujhelyi István

Az Európai Bizottság elnöke azért kapta az ajándékot a szocialista európai parlamenti képviselőtől, mert a múlt héten arról beszélt, hogy Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem európai ünnep is.
Magyar történelemkönyvet küldött Jean-Claude Junckernek Ujhelyi István

Közleményében Ujhelyi arról írt, hogy 

Juncker figyelmen kívül hagyta, hogy Erdély elcsatolása a magyaroknak nem ünnep, hanem „fájdalmas, be nem gyógyuló seb”, még ha ebben az esetben valószínűleg nem is tudatos sértésről van szó, „sokkal inkább ismeret- vagy figyelemhiányból fakadó udvariatlanságról”.

A képviselő ezért egy angol nyelvű történelemkönyvet küldött a bizottság elnökének, hogy „jobban megismerhesse a magyarok és Magyarország sikerekben és sorstragédiákban egyaránt gazdag történelmét”.

„Ezek szerint van mit tanulnia”

– fogalmazott Ujhelyi István.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Juncker „európai elhivatottságához és a közös európai értékeink iránti elkötelezettségéhez nem fér kétség, még akkor sem, ha az Európai Bizottság elnökeként végzett munkájának mérlege sok tekintetben vitatható”.

„Az európai intézményeket irányító jobboldali-néppárti politikusok nem vizsgáztak túl jól a közösséget érő társadalmi problémákkal és az uniót szétfeszítő populista erőkkel szemben. Főleg nem a saját pártcsaládjukon belül épülő bomlasztókkal szemben” – írta a szocialista politikus.

Ujhelyi István Facebook-posztját a témában itt olvashatja el, ha kíváncsi rá.

Tovább olvasom