Magyar–szlovák kézi Eb: páratlan világversenye lesz ez a kézilabdának

Sorrendben ez lesz a tizenötödik kézilabda Európa-bajnokság, amelyet ezúttal hazánk Szlovákiával közösen rendez meg. Másodszor fordul elő, hogy huszonnégy csapatból áll a mezőny. Érdekesség, hogy az első kontinensviadal csak 1994-ben volt.
Bod Péter

2022. január 10. 15:23

Magyar–szlovák kézi Eb: páratlan
világversenye lesz ez a kézilabdának

Annak Portugália volt a házigazdája, és akkor mindössze tizenkét csapatból állt a mezőny. Időközben sok minden változott. A csapatok száma előbb tizenhatra, majd 2020-tól huszonnégyre emelkedett. Így a mostani magyar–szlovák rendezésű Európa-bajnokságon is ekkora lesz a létszám.

 

Érdekesség, hogy 2018 volt az utolsó év, amikor egy ország volt a rendező. Ez akkor Horvátország volt, majd ez is változott. Nem is akárhogyan. Két évvel később, 2020-ban már három rendezője volt az Európa-bajnokságnak: Norvégia, Svédország és Ausztria.

 

Logisztikailag sem lehetett egyszerű feladat a három országban zajló torna lebonyolítása, most a területi elhelyezkedés szempontjából könnyebb lehet Magyarország és Szlovákia helyzete.

 

 

Öt városban rendezik meg az Európa-bajnokságot: Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Pozsonyban és Kassán. Hat négyes csoportban játszanak a csapatok Pozsonyban lesz két csoportnak is a meccsei.

 

A hat csoport első két helyezettje jut tovább a középdöntőbe. Budapesten és Pozsonyban két hatos csoportot alakítanak ki, és a továbbiakban ezek mérkőznek egymással a döntőbe jutásért, amelynek az újonnan épült pesti aréna ad otthon. Várhatóan 20 ezer néző előtt.

 

Szegeden a C csoportba sorolt négy válogatott Horvátország, Szerbia, Franciaország és Ukrajna került. A múltbeli tornák alapján nem kell nagy bátorság annak kijelentéséhez, hogy a horvát–francia mérkőzés akár döntőnek is beillene.

 

 

Hogy mik a magyar válogatott esélyei?

Ha a tények felől indulunk el, akkor az eddig megrendezett tizennégy Európa-bajnokságból hazánk válogatottjának a hatodik a legjobb helyezése. Igaz, ehhez hozzátehetjük, hogy soha nem játszott a magyar válogatott hazai közönség előtt Európa-bajnoki találkozókat. A hazai pálya viszont sokat jelenthet, de megjósolhatatlan, hogy mennyit. Szlovákia mérlege ebből a szempontból szerényebb. A két ország kézilabdás hagyományai között meglehetősen nagy a különbség.

 

 

Magyarország eddig még nem rendeztek férfi kézilabda Európa-bajnokságot. A legutóbbi hasonló jellegű esemény 2004-ben volt, amikor hazánk egyedüli rendezője volt a női kézilabda Európa-bajnokságnak. Szeged tizennyolc éve nem volt helyszíne annak a vetélkedőnek.

 

A közös rendezésű magyar–szlovák Európa-bajnokság január 13-án kezdődik és 30-án végződik. A szegedi csoportkör találkozói január 13-án, csütörtökön indulnak a Szerbia–Ukrajna és a Horvátország–Franciaország találkozókkal.

 

Ezt követően szombaton, január 15-én és hétfőn, január 17-én lesznek mérkőzések a Pick Arénában. Izgalmas napok elő nézünk.

 

Nyitóképünkön Rosta Miklós, a Pick Szeged és a válogatott beállója néhány tizedmásodperccel később gólt ló a Magyarország–Bahrein felkészülési mérkőzésen. A képet a magyar kézilabda-válogatott Facebook-oldaláról vettük át (fotó: MKSZ/Cseh Péter)