Magyar Önkormányzatok Szövetsége: napról napra aktuálisabb a nemzeti energiacsúcs összehívása!

Felelős település-működtetés válság idején címmel tartott konferenciát Gödöllőn a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. A magyar önkormányzatok napján tartott összejövetel előadásai közül a házigazda Gémesi György, Gödöllő polgármestere, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tartott rövidebb-hosszabb előadást az energiakrízis kapcsán.
Garai Szakács László

2022. szeptember 29. 15:22

Magyar Önkormányzatok Szövetsége:
napról napra aktuálisabb a nemzeti energiacsúcs összehívása!

– Mi mindenképpen meg fogjuk csinálni a nemzeti energiacsúcsot, de bízom benne, lesznek partnereink, a kormány is csatlakozik hozzánk – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke a magyar önkormányzatok napján megrendezett gödöllői konferencia köszöntőjében. Arról is beszélt: ünnep is ez a nap, nem szabad elfelejteni a napi küszködést, munkát, amit a településvezetők a közösségükért végeznek.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

Folyamatos problémamegoldás, és most már folyamatos válságkezelés – erről szól a polgármesterek munkája

Felelős településműködtetés válság idején címmel tartott előadást Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. A kettős felelősségről beszélt: a polgármester felelős a saját településéért, de felelős az önkormányzatiságért is. Azt is megjegyezte, a békeidőket, a koronavírus-járvány előtti időszakot nem becsültük meg kellőképpen – most legalábbis így látszik. Problémák mindig voltak az önkormányzati világban, sok olyan döntés is született, ami előrevitte az önkormányzatiságot. – Kritikusan kell figyeljük a feladatátadásokat. Az építési hatóság például rossz helyen van az államnál. De az is igaz, a válság problémáihoz képest ez például kis túlzással elhanyagolható. Szürke hétköznapokon is folyamatosan problémákat kell megoldanunk, sok esetben helyi, külön válságot is kell kezelnünk – mondta Cser-Palkovics András, aki arról is beszélt, 2024 őszéig minden a válságmenedzselésről szól majd. Cser-Palkovics szerint az önkormányzatiság cselekvőképességet is jelent.

 

Cser-Palkovics András: Aki azt gondolja, hogy visszaállhat a világ a koronavírus-járvány előtti állapotokhoz, az... Optimista.

 

– Nem várhatjuk mindig a megoldást, a segítséget, nekünk is kell lépnünk, cselekednünk. Szükség lenne agglomerációs gondolkodásra is: nem zárhatjuk be az ötleteinket, javaslatainkat a közigazgatási határaink közé. Soha nem értem, amikor megy a helyközi busz és a helyi járat egymás után mégis sokszor képtelenek vagyunk megoldani azt, hogy könnyen átszálljunk egyikről a másikra. Tíz emberből tíz azt mondja egy ilyen példára, „csináljátok már!” – mondta Székesfehérvár polgármestere.

– Aki azt gondolja, hogy visszaállhat a világ a koronavírus-járvány előtti állapotokhoz, az... Optimista. Fontos, hogy őszinte párbeszédet folytassunk arról, hogyan tudjuk folytatni. Komoly strukturális kérdések vannak az önkormányzatisági kérdésekben, de a legfontosabb kérdés az lenne, hogy az önkormányzatoktól rövid-, közép- és hosszú távon mit várhatunk el. Úgy gondolom, egy erős állam nem létezhet erős önkormányzatok nélkül. Úgy tudjuk meghatározni, melyik feladat hol van jó helyen. Nagyon kínos azt mondani, „sajnos ez nem a település hatásköre, márpedig ezt elég sokszor mondjuk mostanában.” Ezért is kellene ezeket a dolgokat jól megbeszélni, hiszen csak így tudunk jól dolgozni a településeinken élő emberekért – jelentette ki Cser-Palkovics András.

 

Karácsony Gergely: Közös gondolkodással vagyunk jövőképesek Budapesten és a központi régióban!

A helyi közösségek az igazság helyei – ez az idézet Sólyom László korábbi köztársasági elnöktől származik, Karácsony Gergely másodszor idézte így az egykori államfőt. Majd így folytatta ennek kapcsán:

 

„Minket nem érdekel a duma!”

 

Ha le akarnak a polgármesterek a politikai szólamokkal számolni, akkor néhány fontos dologról jó lenne őszintén beszélni. – Magyarországon valójában nem volt rezsicsökkentés. Minimum vitatható az is, hogy az energiaárrobbanás a szankciók miatt van. Hiszen a gázra nincs szankció, és az orosz gázt olcsóbban is vehetnénk, hiszen nagyon sok európai ország önként mondott le arról, hogy orosz gázt vegyen, azaz elvileg nagyobb a kínálat, tehát lehetne olcsóbb is. Csakhogy nem tudjuk az árakat. És arról is őszintén kellene beszélni, hogy a polgármestereknek nincs igazából mozgástere, nekem sincs. Nem állíthatom le a metrót. És nem állítok le, nem zárok be semmit. A színházaink energiafogyasztása körülbelül fél napnyi közvilágításnak felel meg. Be kell azt is ismernünk, a magyar állam a fizetésképtelenség határán van. Ezért sem lesz állami mentőöv, szerintem, nincs pénz, és persze nincs politikai szándék sem – mondta Karácsony Gergely.

 

Karácsony Gergely: Itt vagyunk egy száz éve nem látott recesszióban, egy energiakrízisben és még csak beszélgetni sem tudunk egymással

 

Budapest főpolgármestere azt is mondta, ezek ellenére is vannak megoldási lehetőségeik. Partnerséggel ki lehetne kecmeregni ebből a helyzetből. Az első számú partnerség lehetne a partnerség az Európai Unióval. Fontos lenne a partnerség az önkormányzatok és a kormány között. – Itt vagyunk egy száz éve nem látott recesszióban, egy energiakrízisben és még csak beszélgetni sem tudunk egymással. Egy kormány nemcsak pénzt adhat. Át lehetne beszélni azt, az önkormányzatok milyen energiabeszerzéseket bonyolítsanak. Lehetne beszélgetni a távhőkérdésről – sorolta Karácsony Gergely.

 

Az energiakrízis egyvalamire még jó is: új energiapolitikát, valódi, érdemi zöldpolitikát kell csinálni, valóban foglalkozni kell a környezetvédelemmel a zöldenergiával. – Mondjuk ki azt is, a szegedi geotermikus beruházás legnagyobb haszonélvezője Szeged mellett a magyar állam, hiszen sokkal kevesebb gázt kell használnia a távfűtésre – mondta Karácsony Gergely.

 

– Hogyan éljük túl 2023-at? Nem tudom. Túléljük, ha beledöglünk is... Erősen, még erősebben jövünk majd ki ebből a válságból – jegyezte meg Budapest főpolgármestere.