Magyar Meteorológiai Társaság elnöke: Harminc perc és két óra között jelezhetők előre pontosan a zivatarok, órákkal előtte nem

Lakatos Mónika, a Magyar Meteorológiai Társaság elnöke és Gál Tamás a Meteorológiai Vándorgyűlés szervezője volt a Körút vendége.
Várnai Adrienn

2022. augusztus 28. 13:16

Magyar Meteorológiai Társaság elnöke: Harminc perc és két óra között jelezhetők előre pontosan a zivatarok, órákkal előtte nem

Szegeden tartotta kétnapos vándorgyűlését a Magyar Meteorológiai Társaság. A szervezetet 1925-ben alapították, az időjáráson túl számos politikai vihart is túlélt, világháborút, kommunista hatalomátvételt, rendszerváltást. Most a szakma az augusztus 20-i események kapcsán ismét a közfigyelem középpontjába került.

 

A Szeged Televízió Körút című műsorában Lakatos Mónika, a Magyar Meteorológiai Társaság elnöke és elmondták: az 1980-as évek 1-2 napos előrejelzési pontossága mára 3-4 napra nőtt.

 

Gál Tamás a Meteorológiai Vándorgyűlés szervezője azt mondta: egyre több időjáráselőrejelző modell áll rendelkezésre, ezek egyre jobbak, de vannak olyan időjárási tényezők, mint a csapadékhelyzetek, amiknél a modellek eltérően jeleznek. 

 

Lakatos Mónika, a Magyar Meteorológiai Társaság elnöke hangsúlyozta, 30 perc és 2 óra között jelezhetők előre pontosan a zivatarhelyzetek, több órával hamarabb nem. Hozzátette: Az előrejelző modellek úgy fejleszthetők, hogy minél több szélsőséges időjárási esettel találkoznak, hiszen azok bekerülnek a modell számításaiba.

 

Az augusztus 20-i eseményekkel kapcsolatosan Lakatos Mónika úgy fogalmazott, a Magyar Meteorológiai Társaság is hozzájárul ahhoz a vizsgálathoz, amit a Magyar Tudományos Akadémia elindított a tűzijáték lefújásával kapcsolatosan. Az Európai Középtávú Előrejelzések Központja és a magyar meteorológusok is vizsgálják, hogy mi történhetett, melyik előrejelző modell miért épp azt mutatta, amit.

 

Nézze meg a beszélgetést a Körútban!