Magyar letelepedési kötvényt vásároló oroszok pénzével léphetett meg Rogán Antal közeli barátja

A grúz–izraeli üzletembert sikkasztással és csalással is megvádolhatják.
Kékes Viktória

2023. március 21. 11:18

Magyar letelepedési kötvényt vásároló oroszok pénzével léphetett meg Rogán Antal közeli barátja

Bűncselekmény gyanújával feljelentést tervez és megkárosítva érzi magát több olyan orosz állampolgár, akik magyar letelepedési kötvényt és az Európai Unióban szabad utazást biztosító vízumot vásároltak a VolDan Investments Limited nevű közvetítőcégen keresztül, ám a kötvényük futamidejének lejártával nem kapták vissza a cégtől a kötvény áraként befizetett pénzüket – tudta meg a Direkt36 az érintettek magyarországi ügyvédeitől.

 

A liechtensteini cég és annak magyarországi leágazásai több szálon is Shabtai Michaeli grúz–izraeli üzletemberhez kötődnek, aki saját bevallása szerint az egész kötvényprogramot életre hívó Rogán Antal propagandaminiszter régi barátja.

 

Az oknyomozó portál azt írja, a VolDan a kötvények ellenértékét jelentő 300 ezer eurós összegek mellett a kötvényvásárlóknak fejenként 60 ezer eurós ügyintézési díjat is felszámított, melyet nem kell visszafizetniük, és így utóbbiakból a cég több mint 7 milliárd forintos bevételre tett szert. Most azonban az orosz ügyfelek ügyvédjeinek állítása szerint a cég bizonyos esetekben még a kötvényeknek az ellenértékét se fizeti vissza. A Direkt36-nak Fridman Róbert azt mondta, sikkasztás gyanúját veti fel, hogy a VolDan nem fizeti vissza az ügyfelek pénzét. Egy másik ügyvéd úgy látja, ha bizonyítható, hogy az egészet előre megfontoltan úgy tervezték, hogy a végén ne kelljen visszafizetniük a pénzt, sikkasztás és csalás is felmerülhet.

 

Az oknyomozó portál arra emlékeztet: a Rogán által még 2013-ban kezdeményezett, 2017-ben felfüggesztett letelepedési kötvényprogram egyik sajátossága, hogy más országok hasonló programjaitól eltérően a letelepedési engedélyt és schengeni vízumot biztosító államkötvények nem a kötvény igénylőjének, hanem a külföldi közvetítőcégnek a birtokába kerülnek. Amit a kötvényesek kapnak a közvetítőcégtől, az pedig csupán egy váltó. 

 

A kötvényüzlet nem csupán politikai-gazdasági, de nemzetbiztonsági okokból is súlyos kérdéseket vetett fel az elmúlt években. A Direkt36 korábban azt is kiderítette, hogy a VolDan többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmi gépezetének fontos figurái számára intézett letelepedési papírokat. Köztük volt az orosz hírszerzést, az SZVR-t vezető Szergej Nariskin fia, Andrej Nariskin és családja is.