Magyar Kulturális Intézet nyílt Tokióban

Százötven évvel ezelőtt az Osztrák-Magyar Monarchia és Japán szerződést kötött barátságukról, a kereskedelemről és a hajózásról. Most meg kulturális intézetet nyitottunk a szigetországban.

2019. december 06. 09:24

Magyar Kulturális Intézet nyílt Tokióban

– Ezt ma úgy mondjuk, hogy felvették a diplomáciai kapcsolatokat. Százötven év kifejezetten hosszú idő, viszont ezen hosszú idő fejleményei feljogosítanak arra, hogy elmondjuk: Japán és Magyarország kapcsolatai soha nem voltak olyan jók, mint most. Ennek legfontosabb oka, hogy a kapcsolatot mindig a kölcsönös tisztelet jellemezte – közölte Szijjártó Péter a megnyitón.

A külügyminiszter kiemelte: a két ország között a földrajzi távolság nagy, ezért együttműködésüknek stabil alapot kell adni, amelyet leginkább az emberek közötti kapcsolat tud biztosítani, ezt pedig az oktatással és a kultúrával lehet a legjobban építeni. Ebben óriási segítség, hogy Japán és Magyarország kultúrája is rendkívül gazdag, oktatási színvonala pedig magas. Megjegyezte: a Magyarországon tanuló japán fiatalok összekötik a két országot, a kétoldalú kapcsolatok mellett elkötelezetten fognak dolgozni. Szijjártó hangsúlyozta: Magyarország idén igyekezett méltó módon megemlékezni a diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulójáról, kulturális, tudományos és gazdasági témájú rendezvényeket szerveztek.

– Japánban a magyar opera- és operettelőadásokat nagy érdeklődés övezi, Kodály Zoltánra fontos összekötő kapocsként tekintenek a két ország zeneművészete között, és a magyar zeneműveket jól ismeri a japán közönség. Emellett más művészeti ágak is rendszeresen bemutatkoznak – mondta Szijjártó Péter.

A Magyar Kulturális Intézet megnyitásával huszonhatra nő a magyar kulturális intézetek száma a világon.