Magyar kultúra napja: megkoszorúzták Kölcsey Ferenc Dóm téri mellszobrát

A szegedi magyar kultúra napi események a Dóm téri Kölcsey-szobornál kezdődtek, ahol Kozma József a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke úgy fogalmazott: a kultúra tesz bennünket európaivá, magyarrá és emberré.
Bod Péter

2022. január 21. 15:11

Magyar kultúra napja: megkoszorúzták Kölcsey Ferenc Dóm téri mellszobrát

– Ünnepelni jöttünk, és milyen egyszerűen hangzik ez – kezdte beszédét Kozma József, a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke, aki a helyi közművelődési intézmények vezetői és dolgozói előtt emlékezett meg a Himnusz megszületésének 199. évfordulójáról.

 

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én Csekén tisztázta le a Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című verse kéziratát. A verset később röviden csak Hymnus-ként emlegették, ennek a mai írásmódja a Himnusz, és ez lett Magyarország állami himnusza. 1989-ben ezen a napon ünnepeltük először a magyar kultúra napját.

 

A kultúra tesz bennünket európaivá, magyarrá és emberré – folytatta gondolatait Kozma József, majd felhívta a figyelmet arra, hogy már önmagában az ünnep is emberi cselekedet, amivel kiemelünk valamit a hétköznapokból. Azt is mondta:

 

„A kultúra teremtése és befogadása egyszerre tölti el az embert jóérzéssel, miközben azt is figyelembe kell venni, hogy a művészeteknek és a műalkotásoknak létezik előzménye és utóélete”. 

 

 

Rerrich Béla 92 éve alkotta a ma ismert formájára a Dóm teret – utalt Kozma József a koszorúzás helyszínének történeti előzményeire, ahol húsz éve megtalálható Kölcsey Ferenc mellszobra. 

 

A mai ünnep része a kultúra körforgásának, és ennek kapcsán arra buzdította a jelenlévőket, hogy gyarapítsák Szeged méltán gazdag kultúráját. Beszédében kitért arra, hogy ezen a napon adják át a Szeged Kultúrájáért díjat és a Kölcsey-emlékérmeket. 

 

Az ünnepség lezárásaként megkoszorúzták Kölcsey szobrát, ezt követően Mikszáth Kálmánét is, aki 175 éve, január 16-án született.