Magyar György: Helyre kell állítani a jogbiztonságot Magyarországon, de kétharmad nélkül nem tudunk alkotmányt módosítani, igaz nem is kell

Több tucatnyi szakértő működött közre az ellenzék programjának megalkotásában, közülük 26 fő névsorát a héten tették közzé. A felsorolásban megtalálható dr. Magyar György is, aki az igazságügy reformjáért felel. Az biztos, a jogbiztonság helyreállításáért is nagyon fontos lépéseket kell tennie az új kormánynak.
Vass Imre

2022. január 29. 11:24

Magyar György: Helyre kell állítani a jogbiztonságot
Magyarországon, de kétharmad nélkül nem tudunk alkotmányt módosítani, igaz nem is kell

– Hol és min kellene változtatni annak érdekében, hogy helyreálljon a jogbiztonság Magyarországon?

 

– Elsősorban szeretnénk visszaadni a bíróságokba vetett közbizalmat. Az ő tisztességük és hitelességük rendkívül fontos! Ezért változtatni szeretnénk, mégpedig úgy, hogy a Handó Tünde által rosszul működtetett Országos Bírói Hivatal kerüljön a helyére és helyette sokkal nagyobb lehetőséget kapjon az Országos Bírói Tanács. Ez megteremtené a bírák teljes függetlenségét.

 

A Völner– és a Schadl-ügy miatt minden tisztességes jogásznak ég az arca. Kiderült, a bírósági vezetőkkel egy korrupt illető tudott úgy tárgyalni, az igazságügyi államtitkárral úgy tudott egyeztetni, hogy azt teljesen magáncélokra használta fel. Tehát a bírói tisztesség, a bírói függetlenség helyreállításának programját készítettük elő munkatársainkkal együtt. 

 

Másik fontos terület az ügyészség. Ott is változtatni kell azon, hogy egy személy döntsön arról, kivel szemben indítanak büntetőeljárást, és kivel szemben szüntetik azt meg. Itt is bírói felügyeletet szeretnénk adni ezekre az úgynevezett meghatározó kérdéskörökre. 

 

Az Alkotmánybírósággal összefüggésben is szeretnénk elérni, hogy ne politikai kinevezettek legyenek ebben a testületben, hanem kérjék ki a szakmai tapasztalatokkal rendelkező szervezetek véleményét is. 

 

Ezek nagyon részletes kérdéskörök, ezeket tételesen kidolgozzuk. A választók elé 10 kulcsmondattal szeretnénk állni, hogy eldönthessék, hogy melyik országot szeretnék: azt, ahol helyreáll a jogállam, vagy azt, ahol ezt sárba tiporják.

 

 

– Nagyon fontos az Alaptörvény megváltoztatásának kérdése is, sokak szerint szükség lenne rá.

 

– Az Alaptörvénnyel kapcsolatban egy másik szakbizottság dolgozik. A mi véleményünk egyértelműen az, hogy kétharmad nélkül, direkt módon alkotmányt módosítani nem fogunk tudni, de nem is kell. Viszont megvannak azok a jogi lehetőségek, amelyek megteremtik a vadhajtásoknak levágását. Ez azonban egy hosszabb folyamat. 

 

El tudom azt képzelni, hogy lesz egy alkotmányozó nemzetgyűlés annak érdekében, hogy az alkotmányos rendszer is visszakapja az eredeti funkcióját. Erre azért van szükség, hogy az állampolgárok védettek legyenek az esetleges túlhatalmú állammal szemben. Azt gondolom, erre is van jogi megoldás. Mindenféleképpen olyan helyzetet szeretnénk teremteni, hogy mindenki jól érezhesse magát hazánkban. 

 

– Tizenkét éve volt az Orbán-kormánynak arra, hogy megsemmisítse a jogbiztonságot Magyarországon. Mennyi idő alatt lehet ezt visszaépíteni?

 

– Jóslásokban nem nagyon szeretnénk bocsátkozni, de azt gondolom, a nálunk felgyülemlett szürkeállomány lehetőséget teremt arra, hogy akár egy éven belül megszüntessük az alapvető hiányosságokat. Ezután egy hosszabb távú alkotmányozási folyamat végén teljes körű demokráciában élhetünk majd.