Magukért beszélnek majd az eredményeink – ígéri Bíró Ferenc, az új korrupcióellenes hatóság vezetője

Hosszú interjút adott a Telexnek Bíró Ferenc, a visszatartott uniós pénzek hazahozása érdekében felállított Integritás Hatóság frissen kinevezett vezetője, aki egyebek mellett elmondta, hogy lelkiismereti okokból adta be a pályázatát, és a kinevezése óta eltelt időszakban a kormányzat részéről bizalmat tapasztal. Igaz, a várható kritikákra és az ellenzék szkepticizmusára is felkészült.
Bod Péter

2022. december 09. 11:04

Magukért beszélnek majd az eredményeink – ígéri Bíró Ferenc, az új korrupcióellenes hatóság vezetője

A legutolsó pillanatban adta be pályázatát az Integritás Hatóság vezetői posztjára, amiről azt gondolja, hogy nagyon szervesen illeszkedik eddigi szakmai munkájába. Bíró Ferenc pénzügyi tanácsadó cégeknél a többi között közbeszerzési kérdésekkel foglalkozott – derült ki a Telex vele készített interjújából.

 

A frissen kinevezett vezető autonóm hatóságnak gondolja az Integritás Hatóságot, ami szerinte széles körű jogosítványokkal rendelkezik és független. Az új hatóság legnagyobb hozadéka az lehet – vélekedett Bíró Ferenc –, hogy gazdaságikultúra-váltást indít el a tevékenysége Magyarországon. Ennek értelmében az újjáalakuló gazdasági élet működésébe már nem férhet bele a korrupció. 

 

A jelenleg tizenhárom fővel működő hatóság 100–150 munkatársat tervez foglalkoztatni. Bérük eltér a közigazgatási besorolástól, azon egyszerű oknál fogja, hogy a legjobb pénzügyi szakemberekkel szeretnének együtt dolgozni, ehhez pedig versenyképes kereset szükséges. 

 

Úgy vélekedett, a kormánytól való függetlenségüket az jelzi, hogy pénzügyileg is független lesznek, beszámolási kötelezettséggel tartoznak az Európai Bizottságnak és az Országgyűlésnek. A vezető megerősítette, hogy az Integritás Hatóságot az európai adófizetők pénzének védelmében hozták létre, és az új hatóság integritását biztosítja vezetőjének személyes integritása is.

 

A működésével kapcsolatos szkepticizmusról úgy vélekedett, hogy a hatóság munkája „magáért fog beszélni”. Arra az újságírói felvetésre, hogy olyan körülmények között kell munkájukat végezni, amit a „foglyul ejtett állam” kifejezéssel lehet leírni, azt reagálta, érti a borúlátók vélekedését, de várják meg, milyen eredményeket érnek el.

 

Az új hatóság kapcsán megfogalmazta, hogy övék a vizsgálódás, az ügyészségé a nyomozati munka monopóliuma, ám ehhez hozzátette azt is, hogy lehetőségük van arra is, hogy egyes közbeszerzéseket leállítsanak.

 

„Nekem személy szerint azért furcsa azt hallani, hogy a rendszerkritikus hangok nem a megoldás felé törekednek, nem az van, hogy mit kellene csinálni, hanem sokan már azelőtt eredményt hirdetnek, hogy kifutottunk volna a pályára” 

 

– fogalmazott Bíró Ferenc a vele készített interjúban

 

(Az Integritás Hatóság vezetői: balra Dabóczi Kálmán alelnök, középen Bíró Ferenc elnök, jobbra Molbusz Tímea alelnök. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA)

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind