Madridban mindenki utcára ment a jobb egészségügyért, a jobboldali regionális kormány szerint valójában minden oké

Százezrek vonultak utcára a spanyol fővárosban vasárnap jobb közegészségügyi ellátást követelve.
Garai Szakács László

2023. február 12. 20:56

Madridban mindenki utcára ment a
jobb egészségügyért, a jobboldali regionális kormány szerint
valójában minden oké

A hatóságok szerint 250 ezren, a szervezők szerint egymillió ember vett részt az akcióban, amelyen tiltakoztak a tartomány egészségügyi politikája ellen. A megmozdulás résztvevői szerint a politika a magánellátásnak kedvez, miközben az alapellátásban és a kórházakon kívüli sürgősségi centrumokban nincs elég szakember és anyagi forrás.

 

– Kimondjuk, hogy nem fogadjuk el ezt a modellt. Az egészségünkkel nem lehet játszani – hangzott el a tüntetésen felolvasott kiáltványban, amely után fehér zsebkendők ezreit emelték magasba a résztvevők. Az esemény életre hívásában több mint 74 civil és szakmai szervezet vett részt és csatlakoztak a legnagyobb spanyol szakszervezetek is.

 

A spanyol fővárost magában foglaló madridi tartományban november elején kezdődtek tiltakozó akciók, miután a regionális kormány úgy nyitotta újra a koronavírus-járvány miatt két éve bezárt, kórházon kívüli sürgősségi ellátóhelyeket, hogy azok biztonságos működéséhez nincsenek meg a személyi feltételek. Izabel Diaz Ayuso, a madridi regionális kormány jobboldali vezetője tagadja, hogy a magánegészségügy érdekében verné szét a közegészségügyi ellátást.

 

A minőségi munkát ellehetetlenítő szakemberhiány, az ebből adódó leterheltség, az ellátás területi aránytalanságai és nem megfelelő munkakörülmények ellen tiltakozva november 21-én sztrájkba léptek a madridi alapellátásban dolgozó házi- és gyermekorvosok.

 

Vasárnap nemcsak a fővárosban, hanem Santiago de Compostelában és Burgos városában is tízezrek tüntettek a minőségi közegészségügyi ellátásért.

 

(MTI)