Madárszenzáció a Hortobágyon, de az sem kizárt Szegeden is látható lesz a jövevény

A hazai madarászok között óriási szenzációt okozott, hogy egy olyan madárfaj bukkant fel a Hortobágyon, amellyel eddig még soha nem találkoztak hazánkban. Múlt szombaton azonban egy kanadai darut figyeltek meg ott.
Vass Imre

2022. november 05. 15:44

Madárszenzáció a Hortobágyon, de az sem kizárt Szegeden is
látható lesz a jövevény

A fantasztikus hírről a Birding Hungary a Facebook-oldalán számolt be. Mint kiderül a madár vasárnap is felbukkant, akkor – a fényképek tanulsága szerint – nagyon sokan várták már, hogy megfigyelhessék a madarat.

 

 

Szakemberek szerint valószínűleg ugyanez a példány tűnt fel Skandináviában még 2020-ban, azóta reménykedtek benne a madárbarátok, hogy a darvakkal együtt elvetődik Magyarországra is. Azt nem lehet tudni, hogy a madár elvetődik-e majd a Szeged melletti Fehér-tóra is, ahol minden évben több ezer daru telel át.

 

Idén végre megérkezett hazánkba, ez pedig az idei év legnagyobb szenzációja. Már csak azért is, mert ezzel tovább bővült Magyarország madárvilága.

 

 

A kanadai daru szibéria északkeleti részén és Észak-Amerika északi részén költ, telelni levonul egészen Mexikóig. Mocsarak és nedves rétek lakója. A kanadai darut a törvényes védelem ellenére még mindig üldözik a farmerek. A déli populációkat a kihalás veszélye fenyegeti.

 

Címlapkép: Nándor Zsuzsi (FB)