Madárinfluenza: székkutasi hízóludakat kellett kényszervágni

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a fertőzés, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma magas patogenitású vírus jelenlétét igazolta.
Garai Szakács László

2022. május 25. 17:59

Madárinfluenza: székkutasi
hízóludakat kellett kényszervágni

A közlemény szerint a mintegy 3200 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás, valamint az idegrendszeri tünetek megjelenése hívta fel az állattartó figyelmét a lehetséges madárinfluenza-fertőzésre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a víziszárnyasoknál.

 

Az állomány felszámolása már a betegség gyanúja alapján megtörtént. Az érintett gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a tíz kilométeres sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

 

Békés megyében az utolsó kitörés előzetes fertőtlenítését követően a minimálisan előírt 21 nap letelt, ezért a Nébih elrendelte a védőkörzetek feloldását.

 

A hivatal közleményében felhívta az állattartók figyelmét a járványvédelmi előírások betartásának fontosságára. A vadmadarak távoltartásán túl a személyi higiénia, valamint a telepre be- és kimenő járművek fertőtlenítése is kiemelt jelentőséggel bír. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, és a szállítás előtti kötelezően előírt tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

 

(MTI)