Macron tárgyalt Márki-Zay Péterrel, Dobrev Klárával, Donáth Annával és Karácsony Gergellyel is

A francia államfőnek teljesen természetes volt, hogy egyeztet az ellenzékkel is.
Garai Szakács László

2021. december 13. 21:22

Macron tárgyalt Márki-Zay Péterrel,
Dobrev Klárával, Donáth Annával és Karácsony Gergellyel is

„Ellenzéki politikustársaimmal tájékoztattuk Macron elnök urat, hogy az ellenzéki közösség az erősebb, biztonságosabb, szabadabb, demokratikusabb európai jogállam eszméjében hisz. Elmondtam azt is, hogy Orbán korrupciója egyelőre blokkolja az uniós forrásokat, de a leendő korrupcióellenes magyar kormány az áprilisi választások után remélhetőleg meg fogja kapni ezeket a pénzeket, amelyek nagyon fontosak a gazdaság helyreállításához” – posztolta Facebook-oldalán Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.

 

 

A találkozóról korábban sajtótájékoztatót is tartottak, azon Márki-Zay Péter elmondta, pozitív hangulatú egy órán át tartó egyeztetés zajlott közöttük. A francia elnök számára fontosak azok az értékek, amik mentén az ellenzék meghatározza magát: mint a jogállamiság kérdése vagy a korrupció elleni harc, jegyezte meg a miniszterelnök-jelölt.

 

 

Dobrev Klára utána arról beszélt, Emmanuel Macron „határozott ígéretet tett arra, hogy a jogállamisági mechanizmust be fogják vezetni még a francia elnökség alatt.” Franciaország januártól lesz az Európai Unió soros elnöke fél éven át. Donáth Anna a Momentum elnöke azt hangsúlyozta, a találkozó megerősítette abban, hogy a jogállamiság Franciaországnak sem lehet alku tárgya; mert ma már nem jogi, hanem politikai kérdés, hogy komolyan kell venni és számon kérhetővé kell tenni az európai értékeket. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere annyit jegyzett meg, a magyar kormány politikájában a korrupció együtt jár a kínai és orosz érdek képviseletével.