Ma van a tánc világnapja: a Szegedi Kortárs Balett este 7 órától a világhálón ünnepel a Feminizmával – nézze meg ön is!

Az idén a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a tánc világnapi programok. A Szegedi Kortárs Balett a világhálón ünnepel: ma 19 órától egyetlen estére láthatóvá teszik Facebook-oldalukon a 2017 októberében bemutatott Négy évszak – Feminizma című táncjátékukat.

2020. április 29. 10:38

Ma van a tánc világnapja: a Szegedi Kortárs Balett este 7 órától a világhálón ünnepel a Feminizmával – nézze meg ön is!

A tánc világnapját 1983 óta minden évben a klasszikus balett óriásának, az egyetemes táncművészet megújítójának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünneplik.

Idén a rendkívüli helyzetre való tekintettel a gálák, események elmaradnak, vagy a virtuális térbe költöznek.

A Magyar Táncművészek Szövetsége a világnap alkalmából idén is díjazta a hazai táncszakma kiválóságait.

A díjakat a koronavírus-járvány miatt egy későbbi időpontban, a tervek szerint ősszel adják át egy gálaest keretében.

A Szegedi Kortárs Balett a tánc világnapja alkalmából egyetlen estére a Delbeaufilm Vimeo-csatornáján láthatóvá teszi a szegedi együttes és Müpa közös produkcióját, a felnőtt nézők számára ajánlott A négy évszak – Feminizma című Juronics Tamás koreográfiát.

A linket ma este 7 órakor a Szegedi Kortárs Balett Facebook oldalán teszik közzé.

Fenimizma: Különleges utazás a nők és férfiak világa között

Az évszakok múlása tavasztól télig afféle szimbolikus párhuzamba állítható az emberi életút fejlődésével, jelen esetben azonban az erős női fókusz teszi különlegessé ezt az utazást.

(fotó: Rafai Gábor)

Vivaldi Négy évszak című hegedűverseny-sorozatára Nagy Krisztina Tereskova Feminizma című történetét illesztette ugyanis a Kossuth-díjas koreográfus, Juronics Tamás.

A táncban elbeszélt történet szerint a még gyermeklány félénken közelít a másik nemhez: számára titokzatos világ az. Nem is nyer oda beeresztést igazából később sem, hiába kapcsolódik bárkihez is.

Egyre inkább azt kell megtapasztalnia, hogy a férfiak világa egy kemény, zárt kör, ahonnan a nők eleve ki lettek zárva. Ez az erős akaratú nő azzal szembesül, hogy hiába próbálja ő is keményen, férfias eszközökkel megállni a helyét, nem érdemel figyelmet, csak a teste, a női mivolta bevetésével.

Megpróbál tehát ezzel a fegyverrel élni és áttörni az üvegplafonon, amely szinte láthatatlanul, de mégis ott feszül a két nem között és gátolja őt az előrejutásban.

A hatalom megszerzésekor azonban hiába a siker, hiába a véres győzelem, a végén egyedül marad önmagával, a még benne élő gyermeklánnyal és a legszebb táncát a Halállal táncolja el.

A táncjátékot 2017 októberében mutatták a Kisszínházban.

Szereplők

Lili, a Lány: Szigyártó Szandra
Gyermek Lili: Pataki Noémi e. h.
Halál: Borovics Tamás
Fiú: Kiss Róbert
Továbbá: Takács Zsófia, Hegedűs Tamás, Czár Gergely, Bocsi Petra, Vincze Lotár, Nier Janka, Kovács Enikő, Aradi Zsolt, Tokaji Rita, Wéninger Dalma, Csetényi Vencel, Stáry Kata, Horváth M. Gergő, Zsadon Flóra, Hortobágyi Brigitta

Zene: Antonio Vivaldi
Írta: Nagy Kriszta Tereskova
Fény: Stadler Ferenc
Díszlet: Cziegler Balázs
Díszlet-kivitelező: Scabello Bt.
Jelmez: Bianca Imelda Jeremias
Balett-igazgató: Pataki András
Koreográfus: Juronics Tamás

rag