Ma nem, de szerdán vagy tíz év múlva Nobel-díjas lehet Karikó Katalin

A stockholmi tudományos bizottság rácáfolt a szegedi egyetem vezetésére, és nem a JATE volt hallgatójának, Karikó Katalinnak ítélte oda az idén sem a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. A legrangosabb tudományos díjban ettől még részesülhet – akár már szerdán.
Bod Péter

2022. október 03. 14:54

Ma nem, de szerdán vagy tíz év múlva
Nobel-díjas lehet Karikó Katalin

Nagy reményt tápláltak, hogy az idén Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) díszdoktora, egyben a város díszpolgára kapja a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat – ismerte el Széll Márta, az egyetem stratégiai rektorhelyettese, hozzátéve: nagyon sajnálják, amiért az idén lemaradt a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjról a világhírű kutató.

 

A rektori hivatalban rendezett eredményváróra hétfőn délelőtt 11 óra után lassan gyülekeztek az egyetem vezetői. Rovó László lekéste a bejelentést, hat perccel azt követően lépett a terembe, hogy a Nobel-díj bizottság nevében bejelentették, hogy a Svédországban született, Németországban kutató Svante Pääbo az idei győztes.

 

Láthatóan nem készült B tervvel az egyetem vezetése, mert a stockholmi közvetítés lezárulta után rövid kupaktanácsot tartottak, majd Széll Márta rektorhelyettes kivételével elhagyták az eredményváró helyszínét, ahol a stratégiai rektorhelyettes beszélt a sajtónak.

 

– Nem lehet kérdés, miért fogalmazódott meg bennünk a várakozás – jelezte Széll Márta, utalva arra, hogy a tanulmányait a szegedi egyetem végző, majd a Szegedi Biológiai Kutatóintézetben (SZBK) doktori majd posztdoktori kutatásokat folytató Karikó Katalin esélyes volt fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjra.

 

Svante Pääbo tudományos eredményét figyeli a szegedi egyetem vezetése (fotók: Iványi Aurél)

 

Széll Márta egyértelműsítette, hogy az elkövetkezendő években megkaphatja a legrangosabb tudományos díjat Karikó Katalin. Ez nem kizárólag szegedi egyetem vezetésének vélekedése, hanem az egész világ tudományos közössége úgy gondolja, hogy kutatási eredményei alapvető fontosságúak voltak az mRNS-vakcináció kialakításában.

 

– Nem tisztem, hogy minősítsem a Nobel-bizottság ítélethozatalának milyenségét – válaszolta a rektorhelyettes a Szeged.hu-nak arra a kérdésére, amelyben konzervatívnak neveztük a bizottság döntéshozatalát. Ezzel arra utaltunk, hogy a nagy horderejű felfedezéseket az eddigi tapasztalatok alapján öt, tíz, tizenöt év múlva ismeri el díjjal a bizottság. Válaszában elmondta, hogy jellemzően valóban több évvel a felfedezések bejelentése után szoktak Nobel-díjat kapni különböző tudományágak képviselői.

 

– Az idei győztes, Svante Pääbo eredményei még a 2000-es évek elején születettek – tette hozzá Széll Márta. – Azért is reménykedhetünk Karikó Katalin Nobel-díjában, mert ő és kutatótársai munkájának hatása nagyon rövid időn belül egyértelmű volt. Talán nem túlzás azt állítani, hogy többszázmillió embertársunk életét mentette meg a kifejlesztett vakcina. Reményre adhat okot, hogy a szerves kémiára épülő eljárások, amikkel Karikó Katalin dolgozott, kémiai Nobel-díjjal is elismerhető.

 

Ennek győztesét pedig szerdán nevezik meg. Reménykedni ezért és ebben is lehet.