Ma meghallgatja a bíróság a korrupcióval vádolt Völner Pált

Múlt héten Schadl György ártatlannak vallotta magát, most a volt igazságügyi államtitkár következik, hogy vallomást tegyen.
Kékes Viktória

2023. május 23. 08:33

Ma meghallgatja a bíróság a korrupcióval vádolt Völner Pált

Múlt héten megkezdődött a Völner-Schadl korrupciós botrány rendes tárgyalása, amely keretében a bíróság elsőként a végrehajtók egykori vezetőját hallgatta meg. Schadl György korábbi ígéretének megfelelően továbbra is ártatlannak vallotta magát, igaz az ügyészt mégsem „baszta szájon”. 

 

Ma az ügy másik főszereplője, Völner Pál kerül sorra. Az igazságügyi minisztérium egykori államtitkára korábban szintén ártatlannak vallotta magát. Állítása szerint „nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit”. Völner azt is hangsúlyozta, hogy 2015-ös államtitkári kinevezése után az Igazságügyi Minisztérium szervezeti és működési szabályzata alapján nem hozzá tartoztak a végrehajtókkal kapcsolatos ügyek, ezért szerinte nem is tudta befolyásolni a végrehajtói kinevezéseket, mert nem ő döntött ezekben a témákban, hanem a minisztérium másik államtitkára, Vízkelety Mariann.

 

A Völner-Schadl korrupciós botrány vádirata szerint az elsőrendű vádlott, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar április végén lemondott elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki a másodrendű vádlottal, Völner Pál akkori igazságügyi államtitkárral. Ennek keretében Schadl rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig alkalmanként 2–5 millió forintot, összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta. Schadl hét társával megállapodott abban, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapnak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük. Schadl így több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert. Az ügyészség Schadlre tíz, Völnerre nyolc év börtönt indítványozott. 

 

A Völner–Schadl korrupciós botránnyal kapcsolatos írásainkat itt lehet elolvasni.