Ma is az Európai Bizottság kéréseinek tesz eleget a parlament

Újabb négy törvényjavaslatot fogad el az országgyűlés az uniós pénzek folyósításának reményében.
Kékes Viktória

2022. október 03. 07:28

Ma is az Európai Bizottság kéréseinek tesz eleget a parlament

Három napon keresztül ülésezik a héten az országgyűlés, hétfőn több, az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges törvényjavaslat szerepel napirenden.

 

A napirend előtti felszólalások és a napirend elfogadása után megvitatják az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását, majd szavaznak is az előterjesztésről.

 

A törvényjavaslat egy teljesen új, a büntetőeljárási szabályozásban eddig ismeretlen eljárást vezet be a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén.

 

A határozathozatal után interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el. Ezt követően bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitáit folytatják le. A napirenden szereplő mind a négy törvényjavaslat az Európai Bizottsággal való megegyezéshez szükséges.

 

A jogalkotási törvényt azért módosítják, mert a kormány vállalta, hogy a jogszabálytervezetek kilencven százalékát társadalmi egyeztetésre bocsájtja. Egy másik törvényjavaslat lehetővé teszi az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását.

 

Az uniós kondicionalitási eljárás lezárása érdekében a kormány az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslattal létrehozza az EU pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő Integritás Hatóságot, valamint a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoportot.

 

Egy másik előterjesztés a közérdekű adatigényléseknél megszünteti „a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételéhez” kapcsolódó költségtérítés megállapításának lehetőségét. A jövőben a kormány rendeletben határozza meg az iratok másolásáért, kézbesítéséért elkérhető maximális összeget.

 

Az őszi ülésszak első parlamenti ülésén is az Európai Bizottság „kéréseinek” megfelelő törvényjavaslatokat fogadta el a parlament. Gyors a tempó, ami nem is csoda: az Európai Bizottság november 19-ig adott haladékot a kormánynak, hogy a jogállamisággal és korrupcióval kapcsolatos aggályaikat eloszlassák. Kérdés, ezek a törvények elegendőek lesznek-e ahhoz, hogy meggyőzzék Brüsszelt: az uniós források biztonságban vannak Magyarországon.

Címlapon

mutasd mind