Lyman és Kupianszk is újra ukrán kézre kerülhet, bizonyítékok orosz háborús bűnökre, négy lyuk az Északi Áramlaton, Putyin pénteken aláírja négy terület elcsatolását

Hét hónapja tart az orosz–ukrán háború, miközben szivárog az Északi Áramlat 1-es és 2-es vezetéke. Az oroszok és Bencsik András, a Demokrata lovagkereszttel kitüntett főszerkesztője az amerikaiakat vádolják, az európai országok inkább az oroszokra gyanakodanak.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 30. 02:00

Lyman és Kupianszk is újra ukrán kézre kerülhet, bizonyítékok orosz háborús bűnökre, négy lyuk az Északi Áramlaton, Putyin pénteken aláírja négy terület elcsatolását

Az orosz erőkre akár vereség is várhat az északkeleti, kulcsfontosságú Lyman városában, miközben az ukrán katonák folytatják ellentámadásukat az ország keleti részén. Az Institute for Study of War orosz jelentésekre hivatkozva azt mondta, az orosz területvesztés lehetővé teszi az ukrán csapatok számára, hogy fenyegessenek orosz állásokat a Luhanszk-régióban. Alekszandr Petrikin, a városvezetés oroszbarát vezetője elismerte, a helyzet nehezebbé vált a területet megtartani próbáló orosz erők számára.

Az ukrán erők Kupianszk egész területét biztosították, az orosz csapatokat kiűzték az észak-kelet-ukrajnai várost kettéválasztó folyó keleti partjáról. Kupianszknál egy stratégiai vasúti csomópont nagy részét a hónap elején visszafoglalták az ukrán csapatok. Az AFP hírügynökség jelentése szerint azokat az orosz csapatokat, amik az Oskil folyó keleti partján tartottak, kiűzték a területről.

Lymant gyakorlatilag bekerítették az ukrán erők

 

Telefonon beszélték meg az orosz katonák, hogyan öltek civileket és fosztogattak

A Times hozott nyilvánosságra olyan, a háború elején az ukrán titkosszolgálat által lehallgatott telefonbeszélgetéseket, amiken Kijev környékén harcoló orosz katonák mesélik el, mi történt velük az Ukrajna elleni invázióban. Az oroszok hazatelefonáltak szeretteiknek, és elmondták például, hogy miként gyilkoltak civileket. Volt olyan orosz katona, aki azzal magyarázta a gyilkosságokat, hogy nekik sincs elég élelmük, ezért nem ejtenek hadifoglyokat.

 

Sőt, az egyik katona arról beszél az egyik hívás alkalmával, hogy parancsot kaptak: mindenkit öljenek meg, aki szembe megy velük az utcán.

 

„Elfogtuk őket, levetkőztettük őket, és átnéztük a ruházatukat. Aztán döntést kellett hozni, hogy elengedjük-e őket. Ha megtesszük, akkor elárulhatják a pozíciónkat. Úgyhogy az a döntés született, hogy le kell lőni őket az erdőben”

 

– mondta az egyik katona a barátnőjének. Később ugyanez a baka az anyjának azt ecsetelte:

 

„A főhadiszállásunk mellett van egy erdő. Besétáltam, és hullahegyeket láttam, civil ruhában. Hegyeket. Soha nem láttam ennyi hullát ebben a kibaszott életben. Elbaszott az egész. Nem látod, hol a vége a hulláknak.”

 

Mások a fosztogatott zsákmányról beszélnek, de ezt nem minden családtag vagy barátnő fogadta jól, volt olyan, aki felháborodott a rablás miatt. A 444.hu szemlézte a Times cikkét, érdemes végigolvasni.

 

Pénteken annektálnak az oroszok

Vlagyimir Putyin pénteken aláírja a megszállt ukrajnai területek annektálásáról szóló szerződéseket – közölte a Kreml. Oroszország a múlt héten a nemzetközi közösség túlnyomó többsége által el nem ismert népszavazásokat tartott Donyeckben, Luhanszkban, Herszonban és Zaporizzsjában, annak érdekében, hogy mandátumot szerezzen a területi követelésekre.

 

António Guterres, az ENSZ főtitkára figyelmeztette Oroszországot: az ukrán régiók annektálása „veszélyesen eszkalálná” a helyzetet és a későbbi békét is. A annexiónak „nem lenne jogi értéke, és elítélendő”.

 

Korlátozhatják az ukránok mozgását

Oroszország korlátozhatja a megszállt területeken élő ukránok mozgását, miután bejelentette annektálásukat. Az ukránoknak azt mondták, hogy szombattól igazolványt kell kérniük a megszálló hatóságoktól. Ez azért történt, mert a száműzött luhanszki régió kormányzója, Szerhij Hajdaj azt mondta, Oroszország mintegy 1000 ukránt akadályozott meg abban, hogy átlépjék a határt Lettországba.

Bezárul a nyugati kapu az oroszok előtt

Finnország lezárja határát az orosz turisták előtt, miután Vlagyimir Putyin részleges mozgósítási parancsa sok embert késztetett az ország elhagyására. Finn idő szerint éjféltől az európai uniós schengeni vízummal rendelkező oroszokat visszautasítják, hacsak nincs családi kötelékük vagy nyomós okuk az utazásra.

 

Északi szivárgások

A szabotázst tartják a legvalószínűbb okaként az Északi Áramlat 1-es és 2-es vezeték szivárgásnak – közölték európai vezetők, miután szeizmológusok robbanásokról számoltak be. A gyanú árnyéka azonnal Oroszországra vetült. A feltételezések szerint az oroszok ezekkel a robbantásokkal akarják megakadályozni a gázszállítást Európába. Mások szerint viszont valakik feszültséget akarnak gerjeszteni az NATO és Oroszország között.

 

A NATO mindenesetre „egységes és határozott választ” ígért a „szándékos, meggondolatlan és felelőtlen szabotázscselekményekre”. A svéd hatóságok egy negyedik szivárgásról számoltak be a két Északi Áramlat 2-es vezetéken. A svéd vizeken a két szivárgás közel volt egymáshoz, az egyik szakadás az Északi Áramlat 2-n, mintegy 900 méter átmérőjű buborékkört képezett a vízfelszínen, a másik, az Északi Áramlat 1-es szivárgásából eredt, ami körülbelül 200 méteres kört rajzolt.

 

A vezeték üzemeltetője szerint hétfőn valószínűleg megszűnik a gázszivárgás a sérült Északi Áramlat 1 vezetékből. Az Északi Áramlatot üzemeltető cég szóvivője elmondta, hogy a kár felméréséig nem lehet előrejelzést adni, mikor használhatják újra gázszállításra a vezetékeket.

 

Oroszország: amerikaiak által ellenőrzött területen volt a szivárgás

A Kreml szerint az Északi Áramlat gázvezetékein történt robbanások „terrorcselekménynek” tűnnek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint valószínűleg egy külföldi állam a felelős. Az orosz külügyminisztérium azt állította, hogy „az Északi Áramlaton történt incidens az amerikai hírszerzés által ellenőrzött övezetben történt”. 

 

Orosz hajót és tengeralattjárót is láttak arra

Dán hatóságok viszont orosz hajót véltek látni a szivárgások előtt az érintett területen. Európai biztonsági tisztviselők azt nyilatkozták, hogy dán forrásokból úgy értesültek, hétfőn és kedden megfigyelték az orosz haditengerészet kisegítő hajóit az Északi Áramlat csővezetékeinél, feltehetően víz alatti robbanások okozta szivárgások közelében. A múlt héten orosz tengeralattjárókat is megfigyeltek ezektől a területektől nem messze – mondta a hírszerzés egyik tisztviselője.

 

A Hír Televízióban hadat üzentek Amerikának

Nem vicc. Bencsik András lovagkeresztes Demokrata-főszerkesztő szerint az amerikaiak a felelősei a gázvezeték-szivárgásnak, ami felér egy hadüzenettel, sőt, úgy látja, az Egyesült Államok megtámadta az Európai Uniót. Bencsik szerint normális esetben az Európai Uniónak fel kellene vennie a kesztyűt és hadba kellene lépnie az Amerikai Egyesült Államokkal szemben. Bencsik legújabb elképesztő okfejtését – amit vélhetően oroszbarát forrásokra alapoz – a 444.hu vette észre.