Lovász László átvette a matematikai Nobel-díjnak tartott Abel-díjat

Az elismerést még márciusban ítélte oda a Norvég Tudományos Akadémia a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének, aki éveken keresztül Szegeden is tanított, tanszéket vezetett az SZTE-n.

2021. május 26. 05:55

Lovász László átvette a matematikai Nobel-díjnak tartott Abel-díjat

Online díszünnepségen köszöntötték szerdán Oslóban a 2021-es és 2020-as Abel-díjjal kitüntetett tudósokat, köztük Lovász László matematikust, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnökét.

Lovász László Avi Wigdersonnal megosztva kapta meg 2021-ben a matematikai Nobel-díjként is emlegetett elismerést „meghatározó jelentőségű munkásságáért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepéért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak.”

Az elismerést még márciusban ítélte oda a Norvég Tudományos Akadémia Lovász Lászlónak, a budapesti Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanárának és az izraeli Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete munkatársának.

A díjátadót hagyományosan az Oslói Egyetemen rendezik, ahol a díjazottak személyesen vehetik át az elismerést. Az ünnepséget fogadás, királyi audiencia és kormányzati díszvacsora szokta kísérni. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt online rendezték meg az ünnepséget, amin felvételről bejátszották, ahogy a díjazottak hazájuk norvég nagykövetségein átvették az elismerést.

A díj átvételekor mondott köszönő beszédében Lovász László több mint ötvenéves szakmai pályafutására visszatekintve elmondta:

kutatásai középpontjában mindig a gráfelmélet állt, még ha olykor eltávolodott is tőle. Elmondta, hogy a gráfelméletről a középiskolában hallott először a kiváló matematikustól, Erdős Páltól. A gráfelmélet akkoriban nem tartozott a matematika fősodrához, sokan lenézték, egyfajta fejtörőként vagy a matematika harmadosztályú alkalmazási területeként tekintettek rá.

Felidézte, hogy matematika szakos hallgatókként, bár abban az időben Budapesten esélyük sem volt rá, hogy számítógép közelébe kerüljenek, írniuk kellett egy programot papíron, amit a szakértők lyukszalagra kódoltak, majd lefuttattak a számítógépen.

„Én nagyon fellelkesültem, és írtam egy gojátékprogramot. Amikor megpróbálták lefuttatni, összeomlott a rendszer, összeomlott az egyetem egyetlen komputere. A feleségem, egyben évfolyamtársam, aki utánam következett a névsorban, így mentesült a programírás feladata alól”

– emlékezett vissza Lovász László.

Mint mondta, a körülmények ellenére sokan felismerték, hogy a számításelmélet a matematika új, mély és izgalmas területe, ami szoros kapcsolatban áll a gráfelmélettel és a diszkrét matematikával. Elindítottak a témában egy szemináriumot, ami hamarosan az elméleti számítógép-tudománnyal foglalkozó lelkes, fiatal kutatókból álló műhellyé nőtte ki magát.

Lovász Lászlóval a napokban egy interjú jelent meg az MTA YouTube-csatornáján, ebben az Abel-díjról és a kutatásairól beszél. Itt látható:

Beszélt arról, hogy a következő évtizedekben egyre bonyolultabb kérdések fogalmazódtak meg mind a gráfelméletben, mind a számítástudományban.

„Rájöttem, hogy megoldásukhoz a klasszikus matematika módszereit kell segítségül hívni. Onnantól szinte megszállottan azon voltam, hogy hidat építsek a gráfelmélet és a matematika klasszikus területei, vagyis a topológia, a geometria, az algebra, a valószínűségszámítás és újabban a funkcionálanalízis között.”

Az elmúlt néhány évtizedben a hálózattudomány alapjául is szolgáló gráfelmélet még jobban előtérbe került. A legtöbb megérteni kívánt rendszer és struktúra alapját is hálózatok, vagyis gráfok képezik. Legyen szó bármilyen hálózatról a számítógépektől az internetig, az ökológiai társulásoktól az agyig, a kapcsolati hálóktól a járványokig, a hálózattudomány új paradigmájának a hátterében a gráfelmélet áll – mondta a matematikus.

Lovász László angolnyelvű beszédében köszönetet mondott gyerekeinek és feleségének, Vesztergombi Katalin matematikusnak és annak a szakmai közösségnek, ami a pályája során támogatta.

A YouTube-on élőben közvetített díjátadót itt lehet visszanézni:

Szegeden is oktatott, tanszéket vezetett

Amikor márciusban kiderült, hogy Lovász László az Abel-díj egyik idei kitüntetettje, megírtuk, hogy a világhírű matematikus Szegeden is oktatott, nem is keveset: mintegy hét éven át képezte a szegedi matematikusokat.

Lovász zsenialitását tükrözi, hogy 22 évesen a matematikai tudományok kandidátusa lett, majd

27 évesen már docensként vezette az akkori József Attila Tudományegyetem Geometriai Tanszékét. Szegedi évei alatt, 1977-ben lett a matematikai tudományok doktora, majd 1978-ban, 30 évesen egyetemi tanári kinevezést kapott, így 1982-ig tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott városunkban.

Sőt, 1979-ben, tehát 31 évesen lett akadémikus, 1985 óta az MTA rendes tagja. 2014 és 2020 között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. Több akadémikustársával tiltakozott az MTA kutatóintézeteinek államosítása ellen. Az MTA éléről távozó Lovásztól 171 egyetemi oktató köszönt el nyílt levélben, de akkor az SZTE dékáni kollégiumából mindössze egy fő írta alá a levelet.

A tavalyi díjazottakat is most ünnepelték meg

Az idei díjazottak mellett az eseményen ünnepelték a tavalyi kitüntetetteket, Hillél Fürstenberget, a jeruzsálemi Héber Egyetem és Grigorij Margulist, az amerikai Yale Egyetem matematikusait, akik szintén megosztva részesültek az elismerésben „a valószínűségszámítás és a csoportelmélet dinamikái, a számelmélet és a kombinatorika módszereinek úttörő használatárért”. A ünnepségen a díjazottakat Professor Hans Munthe-Kaas, az Abel Bizottság tagja és Hans Petter Graver, a Norvég Tudományos Akadémia elnöke köszöntötte. A kitüntetettek tiszteletére kétnapos online eseménysorozat kezdődött, ami szerdán az Abel-díjasok előadásaival zárul.

A matematikusok Nobel-díjaként emlegetett, 2002-ben alapított Abel-díjat a norvég kormány finanszírozza, és 7,5 millió norvég korona (271 millió forint) pénzjutalommal jár. A díjazottak kiválasztása a nemzetközileg elismert matematikusból álló Abel Bizottság ajánlásán alapul.

(Nyitókép: MTI/Illyés Tibor)

Tovább olvasom