Lótusznapok a Füvészkertben: két napra India Szegedre költözött

A Füvészkert helyi elfogadottságát, beágyazottságát jellegét aligha jelzi jobban valami, mint az a tény, hogy egy-egy hétvégén Szegeden nem létezik trendibb program, mint kilátogatni ide. Ezen a hétvégén lótuszvirágzást ünnepelték.

2021. július 25. 12:39

A jól kitalált programsorozatot jelzi, hogy idén tizennegyedik alkalommal rendezték meg, de az érdeklődés lanyhulásának legapróbb jelei sem fedezhetőek fel a kétnapos ünnepen. A pénztár előtt kígyózó sorok ugyanúgy erről árulkodnak, mint a Füvészkertet birtokba vevő látogatók százai-ezrei, akik láthatóan otthon érezték magukat.

A lótusz virág különleges helyet foglal el az indiai kultúrában. Ez a csodaszép növény középi-európai éghajlati viszonyok mellett nem életképes, ám egy füvészkertben sok minden lehetséges, ami egyébként az otthoni kertben nem.

Évről-évre megcsodálható a szegedi Füvészkertben Közép-Európa legnagyobb lótusz-tava, amiben telente a beleengedett melegvízzel tartják életben a melegebb éghajlathoz szokott lótuszt.

A híres, lótuszokkal teli tó a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. A nyitóképre vagy ide kattintva nézze meg Szabó Luca fotóit!

A lótusznapokat mindenévben akkora időzítik, amikor a virágok a legteljesebb pompájukban mutatják magukat. Nem volt ez másként az idén sem: a hétvége két napjára egy darabka Indiává változott a szegedi Füvészkert, ahol a korábbi évek hagyományainak, sokoldalú bemutatót kaphattak a kilátogatók a szubkontinens páratlanul gazdag kultúrájából.

Országimázsnak sem lehetne ennél jobbat kitalálni. Olyan elérhető közelségbe lehet így hozni egy, az európaitól távol álló a kultúrát, amire más megoldás aligha képes.

Lótusznapokról szóló beszámoló persze nem volna teljes, ha nem tennénk hozzá, hogy nem kizárólag indiai zene, táncok, jóga színesítette a programot, hanem első alkalommal a koreai kultúrába is bepillantást kaphattunk. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete ugyancsak képviselte magát a rendezvényen, sőt, fellépett egy japándobos együttes is.

Jóga-, és harcművészeti bemutatók, henna festés és kézműves vásár teszi talán teljessé a beszámolót a kétnapos szegedi Lótuszünnepről, amiről egy valamit biztosan állíthatunk: az érdeklődés hiányában aligha fog jövőre elmaradni.

A rendezvény vasárnap este 7 óráig várja a látogatókat. A részletes programot ide kattitva lehet megnézni.

B. P.