Lőszerutánpótlás érkezik az Egyesült Államokból, Elon Musk tovább finanszírozza a Starlinket

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. október 15-én este.
Garai Szakács László

2022. október 15. 22:26

Lőszerutánpótlás érkezik az
Egyesült Államokból, Elon Musk tovább finanszírozza a Starlinket

Belegorodban egyre forróbb a helyzet: tizenegy halott, tizenöt sebesült egy lövöldözésben

Az orosz védelmi minisztérium szerint terrorista cselekmény történt: önkéntesek lőfegyveres kiképzése közben a terroristák kézifegyverekkel tüzet nyitottak. A városban korábban kigyulladt egy üzemanyagraktár, miután lövések érték.

 

Starlink: Musk tovább finanszírozza

„A pokolba vele ... annak ellenére, hogy a Starlink még mindig veszteséges és más cégek milliárdokat kapnak az adófizetők pénzéből, mi továbbra is ingyen finanszírozzuk az ukrán kormányt” – ezt twittelte Elon Musk ma azután, hogy pénteken még azt mondta, nem akar tovább ingyen internetet biztosítani Ukrajnának a Starlink műholdakkal, szerinte innentől azt az amerikai kormánynak kéne fizetnie. A Starlink rengeteget segített a civileknek és a katonáknak online kapcsolatban maradni a háború alatt.

 

725 millió dollárnyi amerikai utánpótlás érkezik Ukrajnába

Az ukránok kapnak

  • lőszereket a HIMARS rakétavetőkhöz,
  • több tízezer tüzérségi lőszert,
  • 200 járművet,
  • több mint kétmillió lőszert kézifegyverekhez, valamint
  • orvosi utánpótlást.

 

A szupportot Ukrajna védelmi minisztere Olekszij Reznyikov twittelte, azt Volodimir Zelenszkij is megköszönte Joe Bidennek.

 

Lebombázták az oroszok a kijevi régióban az ukrán áramszolgáltatók egy fontos épületét

A helyreállítás alatt áramkimaradások vannak, lesznek, az illetékes hatóságok a fővárosban és három szomszédos régióban élőket arra kérték, hogy az esti csúcsidőben csökkentsék energiafogyasztásukat. Olekszij Kuleba kormányzó szerint a támadásnak nincsenek sem áldozatai, sem sérültjei.

 

Viszont péntekről szombatra virradóra és reggeli órákban a dél-ukrajnai Zaporizzsja és Nikopol településekről is jelentettek rakétatámadásokat, amikben több ember is megsérült.

 

Nukleáriskonténer-tartókat kapnak fehérorosz Szu-25-ös vadászgépek

Az orosz külügyminisztérium megerősítette az információt, majd megpróbálták elkenni:

 

– Jelenleg csak a hagyományos rakétákkal ellátott, kettős felszerelésű Iszkander-M rendszerek átadásáról beszélünk, valamint arról, hogy a belarusz Szu-25-ös repülőgépek egy részét nukleáris fegyverek hordozására alkalmas technikai képességgel ruházzuk fel. Ennek technológiáját viszont nem adjuk át Belarusznak – jelentette ki az ENSZ-közgyűlésen résztvevő orosz delegáció vezetőhelyettese, Konsztantyin Voroncov.

Címlapon

mutasd mind