Lőnek, de mire is? – Cservenák Zoltán jegyzete

Cservenák Zoltán

2022. június 12. 10:05

Lőnek, de mire is? – Cservenák Zoltán jegyzete

„A nagyobb összegekre lövünk” 

 

– mondta Nagy Márton újdonsült gazdaságfejlesztési miniszter, Matolcsy György korábbi jegybankos jobbkeze, amikor bejelentette, hogy 2000 milliárdos megtakarítás mellett 1800 milliárd forintot szeretnének beszedni, befoltozandó a költségvetés lyukait. 

 

„Lőnek” 

 

– megint a bugyuta háborús retorika –, jól van, hát lőjenek, háborús veszélyhelyzet van, az Európai Unióban egyedül nálunk. 

 

Azon sem lepődtem meg, hogy sem Nagy Márton, sem a kormány többi gazdasági típusú minisztere nem ismeri be: a választási osztogatáson kiszórt nagyjából 1500 milliárd forintot is pótolni kell valahogyan. Ezt most extraprofit-különadó névre keresztelt dézsmával teszik, a választópolgárok többségének megelégedésére, hiszen vannak, akik elhiszik, a végén nem tőlük szedik be a kieső nyereséget.

 

Az sem érdekel különösebben, hogy értelmezhetetlen az extraprofit fogalma, sokkal inkább foglalkoztat az, hogy valóban meg kell duplázni a céges autók után fizetendő adót? Hol itt az extraprofit? Tényleg extra profitjuk lesz a légitársaságoknak, mert a járvány után felmerészkedünk egy repülőre? A gyógyszerforgalmazóknak, mert több gyógyszert veszünk? Biztos, hogy kiszámítható a kereskedelmi láncoknál a növekvő szállítási-, raktározási-, hűtési, munkaerő-, alapanyagköltségnél, ekkora és ilyen gyakori áremelkedés-cunamiban, hogy mi a valódi „extraprofit”? A kormány azt mondja, látja majd a könyveléseket, meg lehet állapítani. Arra is megesküdtek, hogy az érintett ágazatok nem tudják majd áthárítani a lakosságra az adót. Szerintem ez az egész csupán néphülyítés. 

 

Mondom, mit kellene tenni. 

 

Miután 12 évnyi kétharmadnak „köszönhetően” a teljes gazdasági irányítás a Fidesz kezébe került, kitermeltek több tucat rendszerhű extragazdag oligarchát, akik egy hangos szó nélkül azt teszik, amit Orbán Viktor, a hűbérúr mond, és akiknek a vagyona több milliárd forint, tessék szépen bevezetni az extravagyonadót! Ahelyett, hogy olyan ágazatokban keresik az extraprofitot, amelyek közép- és hosszú távon is képesek kiszámolni, hogy mikor és hol szedjék vissza a lakosságon az extraprofitadó okozta veszteségeiket, inkább adóztassák meg egy kicsit az extragazdagokat.

 

Kezdhetik a közbeszerzéseken magukat hülyére kereső hűbéresekkel, de felőlem a többieket is bevonhatják az extrázásba. Senki ne értsen félre: nincs bajom a gazdagsággal, sőt szerintem egy polgári társadalomnak szüksége van felelős extragazdagokra is, de egy második adókulcsra is nagy szükség lenne. 

 

Azon már lehetne vitatkozni, hogy hol húzzuk meg a határt. Ezt rábíznám a „matematikusokra”, de abban biztos vagyok, hogy egy extraadókulcs nem lohasztaná le a közbeszerzéseket előszeretettel habzsolók étvágyát. 

 

A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány szerint a felsorolt extragazdagok vagyona tavaly elérte a 6223,5 milliárd forintot, mi több, 2020-hoz képest – egy év alatt – 637 milliárd forinttal gyarapodtak. Érzek itt némi lehetőséget extraprofit-különadóra. Nézzünk néhány konkrét példát: az állami megrendeléseken meghízottak közül: Mészáros Lőrinc cégeinek profitja 46,5 milliárd forint, Garancsi Istvánéknál a nyereség 36,5 milliárd forint, Szíjj László cégei 24,4 milliárd forinttal zártak, Paár Attila két cége is termelt legalább 25 milliárdnyi profitot 2021-ben. Csak ők négyen összehoztak több mint 130 milliárd forint nyereséget tavaly. 

 

Fölteszem az álnaiv kérdést: Az ő pénzeikre mikor lő a kormány?