LMP szerint a kormánypárti képviselők nem tudják, mi szükség az alapítványi egyetemekre

Mindent meg kell tenni az egyetemek politikai irányítás alá vonása ellen – fogalmazott az egyetemek alapítványi átszervezéséről az LMP parlamenti frakcióvezetője szerdán Szegeden a TIK előtt megtartott sajtótájékoztatón.

2021. április 14. 16:12

LMP szerint a kormánypárti képviselők nem tudják, mi szükség az alapítványi egyetemekre

A kormánypárt országgyűlési képviselői, a kormány tagjai a múlt pénteki a témáról lezajlott kilenc órás parlamenti vitában egyetlen érvvel sem voltak képesek alátámasztani, mi indokolná, hogy állami fenntartásból magánalapítványok kezébe adják a hazai egyetemeket – fogalmazott Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti frakcióvezetője.

Minden az egyetem önállóságát féltő aggodalom megalapozott volt, mert az egyetemek alapítványi működéséről benyújtott törvényjavaslat köszönőviszonyban sincs a felsőoktatási intézmények autonómiájával – tette hozzá. Sőt, éppen az ehhez szükséges garanciák nem épültek a tervezett törvény szövegébe.

Szó sem volt önkéntességről – hangsúlyozta a politikus, amikor arról beszélt, hogy az egyetemek elvben maguk dönthettek: kívánják-e az alapítványi működésbe adást. Az egyetemeket a fejlesztési forrásokkal zsarolták meg, azt üzenve, hogy azok az intézmények, amelyek kimaradnak a modellváltásnak nevezett alapítványi működési formára való áttérésből, azok nem kapnak fejlesztési összegeket sem.

A fenntartói formának semmi köze a fejlesztési pénzekhez – jelentette ki Keresztes László Lóránt, egyértelművé téve: azok akkor is járnak egy egyetemnek, ha állami fenntartású marad. Európa legsikeresebb egyetemi jelleműen állami fenntartásúak – mutatott rá.

Ezt azzal egészítette ki, hogy az alapítványi működés esetén az egyetemek működési költségének 90 százalékát továbbra is az állam biztosítja. Bár nem mondta, mégis jól érzékelhetővé tette, hogy

ilyen pénzügyi felállásban aligha jogos úgy tenni, mintha egy magánalapítvány lenne az egyetem működtetője.

Keresztes úgy látja: az alapítványi felállásban nem az egyetemek autonómiája jön létre, hanem az azokat működtető kuratóriumoké. Azok tagjaira az egyetemek szenátusa nem tehet javaslatot, és teljesen megoldatlan a kuratórium tagjainak visszahívási lehetősége. Egészen pontosan: erre nincs lehetőség.

Élesen kritizálta az LMP parlamenti frakcióvezetője, hogy a már működő és a hamarosan megalakuló egyetemi kuratóriumokban nagy számban szerepelnek a kormánypárt aktív és volt tagjai, kormánytagok, miniszterek és államtitkárok.

A szegedi egyetemen különösen súlyos a helyzet – vette át a szót Fehér Attila, az LMP Csongrád-Csanád megyei elnöke.

Szerinte az Szegedi Tudományegyetem Fidesz-KDNP-s politikai megszállása évekkel korábban megkezdődött. Az alapítványi átszervezés ennek a folyamatnak a betetőzését jelenti meglátása szerint.

Egyáltalán nem függetlenül a fent vázolt folyamattól, erkölcsi romlás jellemzi az egyetemet, és ennek kapcsán utalt Gulyás László oktató előadásán elhangzott rasszista és homofób kijelentése kijelentésekre. Mellette arra, hogy a közpénzek elherdálása folyik a szegedi egyetemen, amit a nemrégiben nyilvánosságra került közbeszerzés nélküli 750 millió takarítási megbízással támasztott alá.

Ezek sorába tartozónak nevezte azt a tény is, hogy a Fidesz-KDNP legutóbbi szegedi polgármester-jelöltjének cége nyerte el az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJTK) felújítását.

Fehér Attila szerint kettős cél vezeti a kormányt az egyetemek, így köztük a szegedi alapítványi átszervezésével. Egyfelől az egyetemekre érkező közel 1500 milliárd forintos fejlesztési forrás érdekli őket. Másfelől belekezdtek a „mélyállam” építésébe. Vagyis abban, hogy nagyon fontos hatalmi helyeket őrizzenek meg abban az esetben is, ha a soron következő parlamenti választáson leváltanák az Orbán-kormányt.

Az LMP megyei elnöke az alapítványi egyetem kapcsán Orbán Viktorról és bűntársairól beszélt, és hozzátette: büntetőjogi felelősségre vonás vár a kormányváltás után a jelenlegi hatalom több szereplőjére.

Egy kérdésre válaszolva Keresztes László Lóránt úgy válaszolt, hogy az Alaptörvény járvány alatti módosításába azt foglalták bele, hogy a vagyonkezelő alapítványokat – ilyenek az egyetemi alapítványok is – kizárólag parlamenti kétharmaddal lehet megszűntetni. Vagyis láthatóan ezzel arra készült az Orbán-kormány, hogy az esetleges kormányváltás esetén érinthetetlenek legyenek ezek az alapítványok.

Hozzátette: egy megalakuló új kormány egyáltalán nem volna eszköztelen az egyetemek alapítványi kuratóriumai ellen, ám erről részleteket nem árult el.

B. P.  

Tovább olvasom