Ljubov Nepop: Bízom benne, hogy minden magyarban él az 1956-os forradalom öröksége

A Partizán vendége volt Ukrajna magyarországi nagykövete. Ljubov Nepop elmondta, hálás a magyaroknak a rengeteg segítségért, de az együttműködés a magyar állammal jobb is lehetne. Ukrajna Magyarországot továbbra is szövetségesének tekinti, és bíznak abban, hogy a választások lezárultával normalizálódhat a viszony a két ország között.
Kékes Viktória

2022. április 26. 11:08

Ljubov Nepop: Bízom benne, hogy minden magyarban él az 1956-os forradalom öröksége 

Nepop Gulyás Márton azt firtató kérdésére, mit tekintene Ukrajna a háború lezárásának, elmondta:

 

„Ukrajna területi egysége nem lehet kompromisszum tárgya.”

 

Vagyis a Krímet és az oroszok által már a háború kitörése előtt elfoglalt keleti országrészeket továbbra is Ukrajna területének tekintik. A nagykövet szerint ugyanis hiába mondanának le ukrán területekről, az sem hozná el a békét: az oroszok mindig újabb és újabb területekre tartanának igényt. Ha tehát békés úton nem, akkor a harcmezőn dől majd el az ország sorsa:

 

„Ha az ukránok nem harcolnak tovább, akkor nem béke lesz, hanem bekebelezés. Akkor az oroszok tovább mennek. Akkor nem lesz többé Ukrajna. Az egész ország Bucsa lesz: megerőszakolt nők, hátrakötött kézzel meggyilkolt férfiak. Értsék meg, nincs más lehetőségünk.”

 

Az Oroszország ellen bevezetett szankciókkal kapcsolatban Nepop megismételte azt az álláspontot, hogy nem elegendőek. A legtöbb bevételhez ugyanis Oroszország az energetikai szektorból jut hozzá. Ha ettől elesnének, akkor nem tudnák tovább finanszírozni a háborút. Azt megértik, hogy Magyarország függ az orosz gáztól és olajtól, ezért olyan javaslatokat tettek le az asztalra az embargóval kapcsolatban, hogy ezeket a forrásokat máshonnan pótolni lehessen. (Norvégiából, Szaúd Arábiából pl.)

 

„Ezek a szankciók nem Európának, hanem Oroszországnak fájnának jobban.”

 

Gulyás rákérdezett Nepop, a magyar sajtóban sokat idézett kijelentésére, miszerint a „magyaroknak csak a sírban lesz stratégiai nyugalma.” A nagykövet pontosította a rosszul idézett mondatot:

 

„A stratégiai nyugalom a sírba visz.”

 

Vagyis ha nem teszünk semmit, akkor az ukránok halálához vezet.

 

Nepop határozottan tagadta Szijjártó Péter - még április 3 előtt - megfogalmazott vádjait, miszerint a magyar ellenzék összejátszik Zelenszkij elnökkel, sőt, az ukrán külügyminiszter azzal a kéréssel kereste meg a Magyarországra akkreditált ukrán nagykövetet, hogy valamilyen módon avatkozzon be a magyar választásokba. Az ukrán nagykövet azt a vádat is tagadta, hogy Ukrajna kifejezetten segítette volna az ellenzék kampányát, és folyamatosan kapcsolatban álltak a kampány során. 

 

Nepop abbéli reményét fejezte ki, hogy a választások lezárultával normalizálódhat a viszony Magyarország és Ukrajna között. Elmondta, hogy járt a Külügyminisztériumban, ahol átadta kéréseiket, de Szijjártó Péterrel még nem találkozott. Sőt, a háború kitörése óta miniszteriális szinten még senki nem fogadta Magyarországon.

 

A nagykövet arról is beszélt, hogy bár nagyon sok humanitárius segítséget kapnak hazánktól (ez az interjú során számtalanszor meg is köszönte), az együttműködés a magyar állammal jobb is lehetne: pontos információt szeretnének például arról kapni, mi történik a Magyarországra érkező ukrán menekültekkel, erről ugyanis nem kapnak folyamatos tájékoztatást, a sajtóból szerzett információkra pedig nem lehet támaszkodni. Nem tudják például hol tartózkodik az az 53 árva kisgyermek, akik felnőtt nélkül lépték át a magyar-ukrán határt.

 

A nagykövet abbéli reményét fejezte ki, hogy az 1956-os forradalom öröksége minden magyarban továbbra is él.  

 

Nepop ismét elmondta, hogy kéréseikkel nem Magyarországot akarják belekeverni a háborúba, csak az a céljuk, hogy azt mielőbb befejezhessék, így ne legyen több menekült, akikról gondoskodni kell és még az esélye sem legyen meg annak, hogy Magyarország Oroszország szomszédja legyen. 

 

Az ukrán nagykövet olyan feltételezésekkel nem akar foglalkozni, amelyek arról szólnak, hogy a magyar kormány már megállapodott az orosz féllel Kárpátalja esetleges visszacsatolásáról. 

 

„Én továbbra is bízom Magyarországban, bízom abban, hogy baráti állam, amelynek támogatására továbbra is számítunk.”

 

A teljes interjú visszanézhető itt: