Livakovic negyeddöntőbe védte a horvátokat: Japán–Horvátország 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) tizenegyesekkel 1–3

A horvát kapus három tizenegyest is megfogott, így az övéi mentek tovább.
Cservenák Zoltán

2022. december 05. 23:14

Livakovic negyeddöntőbe védte a horvátokat: Japán–Horvátország 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) tizenegyesekkel 1–3

Világbajnokság, Katar, nyolcaddöntő

Japán–Horvátország 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) tizenegyesekkel 1–3

Al-Vakra, al-Dzsanub Stadion, 42 523 néző. Vezette: Elfath (amerikai)

Japán: Gonda – Tanigucsi, Josida, Tomijaszu – Ito Dzs., Endo V., Morita (Tanaka, 106.), Nagatomo (Mitoma, 64.) – Doan (Minamino, 87.), Maeda (Aszano, 64.), Kamada (Szakai, 75.). Szövetségi kapitány: Morijaszu Hadzsime

Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Barisic – Kovacic (Vlasic, 99.), Brozovic, Modric (Majer, 99.) – Kramaric (Pasalic, 68.), B. Petkovic (Budimir, 62.; Livaja, 106.), Perisic (Orsic, 106.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Gólszerző: Maeda (44.), ill. Perisic (55.)

 

A 8. percben a horvátok rúgtak majdnem gólt, miután Perisic ajándéklabdát kapott a védőtől a bal szélen, befelé húzott, de passz helyett kapura lőtt éles szögből. A japán kapus védett, de épp egy horváthoz pattant, viszont annyira tömörültek a japán védők, hogy nem lehetett átpasszírozni a labdát rajtuk.

 

A 10. percben veszélyesen adták be a labdát a japánok a horvát kapu előtt, de mindenki előtt elsuhant, nem lett belőle gól.

 

Küzdelmes meccs volt, a japánok rengeteget futottak, ahogy azt várni lehetett, próbáltak mindenhova odaérni, zavarni a labdát birtokló horvát játékosokat, sikerrel. A horvátok nem tudták feltörni a japán védelmet.

 

Sőt, a 43. percben jött a horvátoknak a hideg zuhany. Szöglet után egy horvát lábról Maeda elé pattant a labda, aki 7 méterről kapuba lőtt, 1–0. Az akciót visszanézték, nem volt-e les a beadásnál, de nem volt.

 

Jobban kezdték a második félidőt az ázsiaiak, de az 55. percben a horvátok egyenlítettek. A jobb oldalon passzolgattak a horvátok, egy visszatett labdát Lovren ívelt középre, ahol a behúzódó Perisic érkezett, és tíz méterről gyönyörűen a bal kapufa tövéhez fejelt, 1–1.

 

Ezután folytatódott a mélyszántás a pályán, még csak komoly helyzet sem alakult ki, mintha a hosszabbítást várták volna a csapatok a 70. perc után.

 

A kétszer 15 perces hosszabbítást a japánok kezdték aktívabban, talán a horvátok jobban elfáradtak. A 104. percben Mitoma lőhetett volna gólt, de Livakovic nagyot védett.

 

A hosszabbítás hosszabbításában Majer lőhetett volna gólt, ha kaput talál biztos a siker, de nem sikerült megoldania.

 

Jött a katari világbajnokság első tizenegyespárbaja.

  • Az első japán tizenegyest Minamino kihagyta, Livakovic védett.
  • A horvátok első rúgója Vlasic betalált, 0–1.
  • A második japán tizenegyes is kimaradt, Mitoma lövését Livakovic védte.
  • Brozovic az elvetődő kapus helyére a kapuba lőtt, 0–2.
  • A harmadik japán próbálkozás már sikerült, Aszano a bal alsóba lőtt, 1–2.
  • A válasz nem sikerült a horvátoknak , Livaja kihagyta a harmadik tizenegyest.
  • A negyedik sorozatban Josida újabb büntetőt hibázott, Livakovic védett.
  • A horvát rúgó, Pasalic viszont betalált, így 1–3-mal Horvátország nyerte a tizenegyespárbajt, és bejutott a legjobb nyolc közé a katari világbajnokságon, ahol Brazília lesz az ellenfele a négy közé jutásért.

Címlapon

mutasd mind