Lionel Messi világbajnok: Argentína–Franciaország tizenegyesekkel 4–2 (2–0, 2–2, 2–2, 3–3)

Ha lett volna forgatókönyvírója a katari döntőnek, akkor ezt így írta volna meg. Milliók ajkáról hangzik most el újra: Lionel Messi, az isten. Tegyük hozzá, egyik arkangyala biztosan Emiliano Martínez, a kapus lesz.
Cservenák Zoltán

2022. december 18. 19:42

Lionel Messi világbajnok: Argentína–Franciaország tizenegyesekkel 4–2 (2–0, 2–2, 2–2, 3–3)

Világbajnokság, Katar, döntő,

Argentína–Franciaország 3–3 (2–0, 2–2, 2–2) – tizenegyesekkel 4–2

Katar, Loszaíl, Loszaíli Nemzeti Stadion, 88 ezer 966 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)

Argentína: Emiliano Martínez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120+1.) – De Paul (Paredes, 102.), Enzo  Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, Julián Álvarez (La. Martínez, 103.), Di María (Acuna, 64.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni

Franciaország: Lloris – Koundé (Disasi, 120+1.), Varane (Konaté, 113.), Upamecano, Théo Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouaméni, Rabiot (Y. Fofana, 96.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (Thuram, 41.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Gólszerző: Messi (23., 109. – az elsőt 11-esből), Di María (36.), ill. Mbappé (80., 81., 118. – az elsőt és a harmadikat 11-esből)

A tizenegyeseket belőtte: Messi, Dybala, Paredes, Montiel, ill. Mbappé, Kolo Muani. Kihagyta: Coman, Tchouaméni.

 

Aki kicsit is szereti a labdarúgást, találkozott már a Maradona vagy Messi a világ legjobbja? című vitával. Ezt a vitát továbbra sem tudja eldönteni senki érdemben, de egy valami biztos: az már nem szólhat Lionel Messi ellen, hogy nincs meg neki az, ami Maradonának megvan: a világbajnoki cím.

 

Argentína világbajnok, Lionel Messi világbajnok Katarban, két gólt lőve a döntőben. Ha van labdarúgó, aki megérdemelte azt, hogy ő is felemelhesse a világbajnoki trófeát, akkor az Lionel Messi.

 

De kezdjük az elején. 

Argentína kezdte jobban, sőt sokkal jobban a meccset, a franciák mintha megfeledkeztek volna arról, hogy világbajnoki döntőt játszanak. A gallok a 20. percben ocsúdtak föl egy kicsit, amikor a védekezéshez kevéssé értő szélsőjük, 

 

Dembelé – buta módon – hátulról lökte a bal oldalon a tizenhatos területére betörő Di Mariát, aki 34 év minden tapasztalatát latba vetve tökéletes ütemben esett el. Fújható tizenegyes volt, amit Lionel Messi magabiztosan belőtt, Lloris kapus rossz irányba vetődött, 1–0.

 

A franciáknak a legrosszabbkor, tizenöt percen belül, egy egyéni hibából jött a második argentin gól: 

 

Upamecano adott el egy labdát a félpályánál, Messitől indult a kontra, ami tökéletesre sikerült: Álvarez a jobb szélen futtatta Mac Allistert, ő tökéletesen tette középre az érkező Di Mariának, a szélső pedig nem hibázott, labdája épphogy elsuhant a kivetődő Lloris fölött, 2–0 a 36. percben. Fantasztikus kontra volt.

 

A 40. percben kettős csere volt a franciáknál, Didier Deschamps bátrat húzott: Giroud helyett Thuramot, Dembelé helyett Kolo Muanit küldte a pályára. A félidő végét veszélyesebb helyzet nélkül lehozták a csapatok, a franciák alig tértek magukhoz a két kapott góltól.

 

A második félidőben óvatosan kezdtek a csapatok, komolyabb helyzet nélkül. A 60. percben Di Maria passzolt Messihez, aki bizonyosan gólt lőtt volna, de nem érkezett a mindig lesajnált Rabiot, a francia középpályás blokkolt, lábáról a kapu mellé, a kapufától néhány centire perdült a labda.

 

A 79. percben felcsillant a remény a franciák előtt: 

 

Mbappé indította a csereként beállt Kolo Muanit, akit Otamendi kicsit megpiszkált a vállánál fogva, a lengyel bíró Marcianiak picit könnyű síppal befújta a büntetőt. Adható volt ez is, de láttunk már ilyenért továbbot intő bírót is. A tizenegyest Mbappé belőtte, 2–1.

 

Két perccel később megmutatták a franciák, miért klasszisok, 

 

egy gyönyörű támadás végén Mbappé kapásból lőtt a hosszú sarokba. Kevesen tudták volna így eltalálni a labdát, 2–2, új meccs kezdődött ekkor.

 

A hátralévő negyedórában két elképesztő helyzet is kimaradt: a 95. percben Thuram lövését védte az argentin kapus, a túloldalon a 98. percben Messi lőtt a tizenhatos előteréből, de Lloris fölé tolta a próbálkozást. 

 

3–3-mal ért véget a rendes játékidő, döntetlen, jöhetett a hosszabbítás.

A kétszer 15 perces hosszabbítás második félidejének 3. percében (108. perc) 

 

Messi passzolt a tizenhatoson Fernandezhez, aki 6-7 méterre a kaputól, az ötös jobb sarkánál lőtt, de Lloris nagyot védett, de a labda Messihez pattant, ő már nem hibázott, 3–2.

 

És amikor már mindenki azt hitte, hogy Argentína nyer, Messi világbajnok, jött a 12. perce a hosszabbítás második félidejének, (117. perc) amikor 

 

Mbappé lövését Montiel felugorva félig elfordulva, de a levegőbe emelt kézzel blokkolt, és mivel a keze nem volt a teste mellett, a szabályok szerint ez tizenegyest ért. A büntetőt Kylian Mbappé bevarrta, megint visszajöttek a franciák, 3–3.

 

Döntetlen lett a hosszabbítás végén is, jöhettek a tizenegyesek.

  1. sorozat: Mbappé és Messi belőtte, 1–1.
  2. sorozat: Coman lövését Martínez védte, Dybala viszont belőtte, 2–1.
  3. sorozat: Thcuaméni mellé lőtt, Paredes belőtte, 3–1.
  4. sorozat: Kolo Muani belőtte, de Montiel is betalált, 4–2.

 

Argentína világbajnok, tizenegyespárbajban 4–2-re legyőzve Franciaországot.

 

  • A katari világbajnokság legjobbja a FIFA szerint Lionel Messi volt.
  • A világbajnokság gólkirálya a francia Kylian Mbappé, 8 góllal.
  • A legjobb kapus, az argentin Emiliano Martínez, övé az aranykesztyű.
  • A világbajnokság legjobb fiatal játékosa az argentin Enzo Fernandez.
Enzo Fernandez, Lionel Messi és Emiliano Martínez

 

Argentína tizenegyesekkel világbajnok lett Katarban. Jó kis vb volt, jót tett az iramnak, hogy nem kifacsart játékosok érkeztek egy nyári tornára. És láthattuk minden idők egyik legjobb döntőjét, amin minden idők egyik legjobb futballistája megérdemelten lett világbajnok. Tegyük hozzá bátran: végre.

Címlapon

mutasd mind