Levelet írt a szegedi klinika ápolási igazgatója: 246 beteget ápolnak Szegeden, nagyon durvul a vírushelyzet Csongrád-Csanád megyében, ezért átszervezik a betegellátást

A Szeged.hu birtokába jutott az a levél, amit Balogh Dénes, a klinika ápolási igazgatója írt közvetlenül a Klinikai Tanács hétfői ülése után a szegedi egészségügyi szakdolgozóknak a jelenlegi vírushelyzetről.
Bod Péter

2021. november 10. 12:23

Levelet írt a szegedi klinika ápolási
igazgatója: 246 beteget ápolnak Szegeden, nagyon durvul a
vírushelyzet Csongrád-Csanád megyében, ezért átszervezik a
betegellátást

Az ápolási igazgató a vezető szakdolgozókat tájékoztatta a helyi klinikán ápolt koronavírusos betegek számáról és állapotárról, a folyamatban lévő gyógykezelés menetéről és a lehetséges változtatásokról. A hírportálunkhoz eljutott levélben a többi között az olvasható:

 

„Csongrád-Csanád megye a leginkább érintett, noha Szegeden és Hódmezővásárhelyen még »nem robbant be« a be a járvány, a Klinikai Központban már 246 beteget covidos beteget gyógykezelnek.”

 

Azt is írják a levélben, hogy a 246-os szám magasabb a második járványhullám csúcsánál és közelíti a harmadik hullám 300 körüli csúcsát a szegedi klinikán.

 

Fontos különbség viszont, hogy „a bennfekvő betegek általános állapota jóval rosszabb, mint a korábbi hullámok idején, és az intenzív ellátást igénylők aránya is jóval nagyobb. A jelenlegi hullám csúcsa december közepére vagy második felére várható”.

 

A levél szerint átszervezik a betegellátást Csongrád-Csanád megyében, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba csak a súlyos betegeket viszik:

 

„Eddig a megye összes covidos betegét a klinikai központnak kellett ellátnia, ez a héten módosul: a megye összes súlyos állapotú betegét a klinikai központnak kell ellátnia, míg az enyhébb esetek ellátásába bevonták a megye többi kórházát”.

 

A levélből az is kiderül, hogy ennek kapcsán felmerült annak lehetősége, hogy újra szükség lehet a kiskunhalasi járványkórház megnyitására, amit a szegedi klinika mindenképpen szeretne elkerülni, mert vélhetően többnyire szegedi dolgozókat vezényelnének oda, ami tovább nehezítené a helyzetet.

 

A klinika ápolási igazgatójának belső levelében az is olvasható, hogy néhány napon belül további 140–150 szakdolgozót kell bevonni a koronavírusos betegek ellátásába. A túlmunkákat az egyetem ígérete szerint kifizetik.

 

A tájékoztatóból kiderül az ellátás fontossági sorrendje is Szegeden:

 

„A COVID-ellátáshoz szükséges erőforrásokat mindenképpen biztosítania kell a klinikai központnak, a betegellátás prioritása: szakmaspecifikus sürgősségi ellátás és COVID-ellátás, majd pedig az oltási feladatok ellátása. Ezen feladatok ellátása után fennmaradó erőforrások természetesen a továbbiakban is felhasználhatóak az elektív (halasztható – a szerk.) ellátásokra, azok teljes megszüntetése nincs napirenden”.

 

Irinyi Tamás, az egészségügyi szakdolgozók megyei kamara elnöke a Szeged Televízió Téma című műsorában kedden arról beszélt: bár nagyon kevés a szakdolgozó, a járványhelyzettel a jelenlegi betegszámok mellett még képesek megbirkózni.

 

 

Rovó László is megerősítette: erőn felül teljesít a szegedi klinika

 

A szegedi klinika vezetői tehát úgy becsülik, hogy a járvány negyedik hulláma december közepére vagy második felére fog tetőzni. Egy dolog bizonyos: kemény hónapok elé nézünk. Erről beszélt Rovó László a szegedi egyetem rektora a Szeged Televíziónak nyilatkozva. A rektor azt mondta: Másfél év alatt rendkívül kimerült az egyetem egészségügyi kapacitása „pszichésen és a munkaerő szempontjából is”.

 

Tovább olvasom