Levélben üzente meg Pintér Sándor, hogy nem támogatja a tanárok egyetlen követelését sem

Sem a kért béremeléssel, sem a tanórák számának csökkentésével nem ért egyet a belügyi tárca.
Kékes Viktória

2022. június 29. 12:21

Levélben üzente meg Pintér Sándor, hogy nem támogatja a tanárok egyetlen követelését sem

Úgy tűnik, hiába vártak a pedagógusok, a kormány továbbra sem támogatja követeléseiket. Legalábbis erre lehet következtetni abból a levélből, amelyet a Belügyminisztérium juttatott el a pedagógus-szakszervezeteknek. A PDSZ feltöltötte a dokumentumot a Facebook-oldalára.  Eszerint a tanárok egyetlen követelése sem teljesül:

  • Arra a követelésre, miszerint a pedagógusok illetménye a bejelentett tíz százalékon kívül további negyvenöt százalékkal emelkedjen, a tárca azt válaszolta, a következő két évben legalább 10-10 százalékos béremelésre kerülhet sor, ennél nagyobb mértékű emelés is lehetséges, amennyiben a gazdaság jól teljesít.
  • Arra a követelésre, miszerint a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye legalább akkora legyen, mint a közalkalmazottaké, azt válaszolták, hogy bár esetükben az idén külön bérszabályozás nem történt, a garantált bérminimum jelentős emelése szinte kivétel nélkül jelentős bérnövekedést jelentett az esetükben. (Magyarul: nem lesz emelés.)
  • A tárca nem támogatja azt sem, hogy a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje szeptember 1-jétől legfeljebb heti 22 óra legyen. Szerintük azért „nem reális” a munkaidő csökkentése, mert „a pedagógusok átlagéletkora egész Európában emelkedik, és mindenhol csökken a fiatalok száma”.
  • Végezetül azt a követelést „okafogyottnak” értékelték, miszerint a pedagógiai/gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órán át legyenek beoszthatóak gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre. A tárca szerintsehol nincs olyan gyakorlat, hogy heti 35 óránál többet lennének beosztva gyermekcsoportba pedagógiai asszisztensek”.

 

A levél itt olvasható el.

Címlapon

mutasd mind