Levélben kér pénzt a híveitől a Fidesz

Sárga csekket is mellékelt Orbán Viktor ahhoz a levélhez, amelyet a Fidesz támogató kaptak meg a napokban. A párt elnöke az országgyűlési választásokra gyűjt pénzadományokat. Az ellenzék szerint azért felháborító a kormánypárt akciója, hiszen az állami média és a fideszes sajtóbirodalom már enélkül is több tízmilliárd forintot költ hasonló célra. A magánszemélyektől befolyt pénz sorsa pedig átláthatatlan.
Vass Imre

2022. január 04. 15:28

Levélben kér pénzt a híveitől a Fidesz

Január első napjaiban több ezer Fidesz szimpatizáns postaládájában landolt Orbán Viktor levele, amelyben a párt elnöke pénzt kér híveitől. Négy évvel ezelőtt Soros György elleni küzdelméhez kérte a támogatást a Fidesz, idén azért gyűjt, hogy ne térhessen vissza a Gyurcsány-korszak.

 

„Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy amennyiben lehetőségei engedik, adományával Ön is járuljon hozzá ehhez a küzdelemhez és támogassa a Fidesz kampányát…” áll a levélben. 

 

A szegediek véleménye megoszlik a kérdésben. Van, aki szívesen ad pénzt Orbán Viktornak, azonban többségben voltak azok, akik felháborítónak tartják a kérés, főleg most, amikor az elszabaduló infláció miatt jelentősen nőttek az árak.

 

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő szerint a pénzgyűjtésnek két célja van. Az egyik, hogy elhitessék az emberekkel, hogy a több százmilliárdos kampányok ebből a pénzből vannak, illetve azokban, akik fizetnek a Fidesznek, tovább növekszik az elkötelezettség a párt iránt.

 

A politikus szerint ez az akció mérhetetlenül cinikus, hisz a kormánypropaganda évente 50 milliárd forintot fordít a kormánypárt népszerűsítésére. “Emellett az egyértelmű propaganda adóként működő állami televízió és állami rádió évente százmilliárdot kap” - tette hozzá.

 

Hadházy elmondta, a Fidesz teljesen átláthatatlanul kampányol a kormánypénzekkel, azaz az adófizetők pénzéből. Évente 150 milliárd forintot költenek el így. És a kormány kampányai egyértelműen a Fidesz kampánya. Ez pedig nem más, mint tiltott pártfinanszírozás – tette hozzá. 

 

Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert szerint több kérdést is felvet ez az akció. Például azt, hogy ez az egész egy modern kori pénzmosás, hisz a sárga csekkeken bárki befizethet olyan pénzt, amelyek eredete nem tisztázott és nem tisztességes úton szerezték.

 

Mihálik Edvin, szegedi momentumos önkormányzati képviselő szerint nem magával az adománygyűjtéssel van probléma, hisz ilyenre a fejlett demokráciákban van példa. Magyarországon az a probléma, hogy a Fidesz állami pénzen, azaz közpénzből is kampányol. Példaként említette az orzságszerte látható óriásplakátokat. Úgy gondolja, ezt meg kell szüntetni.

 

A címlapképünk illusztráció