Levegőt! címmel nyílt kiállítás ukrán, iráni és afgán szabadságvágyó emberek festményeiből az Agórában

A Magyar Helsinki Bizottság és a She 4 She munkatársai által rendezett kiállításon a Magyarországra menekült ukrán gyerekek és nők képeit, a Szegedhez közel felállított tranzitzóna börtönében fogvatartott gyerekek rajzait, valamint a hazánkban tanuló iráni diákok, és alkotó afgán menekültek képeit láthatják az érdeklődők november végéig.
Rafai Gábor

2022. október 28. 17:15

Levegőt! címmel
nyílt kiállítás ukrán, iráni és afgán szabadságvágyó emberek festményeiből az
Agórában

– Bátor tett a szegedi önkormányzattól, hogy egy ilyen kiállítást, amely menekült emberek festményeit mutatja be, felvállalja – mondta a tárlat megnyitóját Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, Somogyvári Zoltán, majd hozzá tette, a magyar kormány azt szeretné, hogy kimaradjunk ebből a háborúból, ami szerintük orosz–ukrán háború, de ebből nem lehet kimaradni, mert ez igenis a mi háborúnk is, a mi generációnk háborúja.

 

– Szegeden nem kell bátornak lenni ahhoz, hogy egy ilyen kiállítást megrendezzünk. Szegeden ehhez elég szegedinek lenni – mondta köszöntőjében Tóth Károly, az önkormányzat kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának alelnöke, majd arról beszélt, mi mindent tett a város és polgárai az elmúlt években a hozzánk menekülőkért.

 

 

– Szeged egyik legfőbb értéke, hogy befogadó város. A szegediek az ukrajnai háború kitörésekor azonnal számos jelét adták a szolidaritásnak. A magyar városok közül elsőként tettünk felhívást az ukrajnai menekültek támogatására, nagyon sok szegedi család átmeneti elhelyezést biztosított a menekülni kényszerülő ukrán szülőknek és gyermekeiknek. Szeged most is örömmel ad helyet ennek a kiállításnak Józsefváros után másodikként az országban.

 

Mary Mozafary Afganisztánból jött 2015-ben, a kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy menekültnek lenni nem választás, hanem kényszer. És nagyon fontos, hogy a kiállítás segít abban, hogy a befogadó ország lakói is megértsék, mi jár a hazájukat hátra hagyó emberek fejében, lelkében.

 

A november 30-ig a Szent-György Albert Agóra földszintjén látható kiállítás megnyitóján közreműködött a Vysyvanky ukrán kórus, amelynek tagjai hazájuk legszebb népdalaival ismertették meg a kiállítást látogatókat.

Címlapon

mutasd mind