Letöltendő büntetésre számíthat a korrupt helyettes államtitkár

2 milliárdos hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel gyanúsítják.
Kékes Viktória

2022. december 22. 12:50

Letöltendő büntetésre számíthat a korrupt helyettes államtitkár

Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt állít bíróság elé a Fejér Megyei Főügyészség egy volt minisztériumi helyettes államtitkárt a társaival. A 24.hu úgy tudja, letöltendő szabadságvesztést kértek a bűnösségét tagadó politikusra.

 

A vádirat szerint 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel kötött megbízási szerződéseket, melynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. A szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek nem volt szüksége, illetve azok elvégzésére sosem került sor.

 

A volt helyettes államtitkár ezen felül a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

 

A minisztérium helyettes államtitkárának érdekkörébe tartozó vádlottak mindezen túl egy fővárosi kerületi önkormányzattal úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket, hogy közben ezen feladatokat továbbra is a korábban alkalmazott személy látta el. Ezzel 2019 és 2021 között összesen 24 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak.