Letöltendő börtönbüntetést kaptak a vadasparkos játszótérmutyi vádlottjai

Közel két és fél éves tárgyalássorozatot követően hirdetett ítéletet a Szegedi Törvényszék a játszótérmutyinak elkeresztelt ügyben. Mindhárom vádlott letöltendő börtönbüntetést kapott, egyikük már fellebbezett is, így esetében nem jogerős az ítélet.
Bod Péter

2021. december 03. 16:28

Letöltendő börtönbüntetést kaptak a vadasparkos
játszótérmutyi vádlottjai

Az elsőrendű vádlott V. Rezső megjelent a pénteki ítélethirdetésen a Szegedi Törvényszéken, míg a másik kettő nem.

 

V. Rezsőt 3 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélték költségvetési csalás, valamint folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt. Az ügy másod- és a harmadrendű vádlottja, H. G és D. Z. 2 év és 5 hónap, valamint 2 év és 2 hónap börtönbüntetést kapott folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűncselekménye miatt.

 

Mindhárom elítélt sok időt töltött előzetes letartóztatásban, házi őrizetben, és lakhely elhagyási tilalmat is elrendeltek ellenük. Ez azért fontos, mert a fogságban töltött időt (különböző mértékben) beleszámították a kiszabott büntetésbe. Ez az elsőrendű vádlott esetében azt jelenti, hogy közel 890 napot töltött előzetes letartóztatásban, míg a 3 év 3 hónap börtönbüntetés hozzávetőlegesen 1185 nap szabadságmegvonást jelent. 

 

Magyarán, például V. Rezsőnek 295 napra kell börtönbe vonulnia.

 

A Szegedi Törvényszéket képviselő Gaudi Tibor bíró az elsőrendű vádlottat négy, míg a két másik elkövetőt három-három évre eltiltotta a közügyektől. Valamennyiüket öt évre eltiltották gazdasági társaság bármilyen szintű vezetésétől. Jelentős nagyságrendű bűnügyi költség megfizetésére kötelezték a három elítéltet, aminek összege megközelíti a 6 millió forintot. Mindezek mellett a H. G. másodrendű vádlottat 5 millió forint értékű vagyonelkobzásra is ítélték. 

 

Az ítélet szerint a vádlottak a Szegedi Vadasparkban egy játszótér és a látogatókat interaktív módon tájékoztató, Flamingo nevű szoftver kivitelezésére vállalkoztak uniós forrás felhasználásával, de 185 millió forintot jogosulatlanul hívtak le a projektben.

 

Elvben a teljes beruházás összértéke meghaladta volna a 260 millió forintot, de az már a nyomozás és a vádelemelési szakaszban is világosnak látszott, hogy a pályázathoz szükséges önerővel nem rendelkeztek a résztvevő cégek. 

Az ügy kiindulópontja az volt, hogy egy szegedi cég bérleti szerződést kötött az helyi önkormányzattal a vadasparkban található játszótér hasznosítására. Erre azért volt szükség, hogy uniós fejlesztési forrásokra pályázhassanak. 

 

A szegedi cég ezt követően egy szlovák céget bízott meg azzal, hogy generálkivitelezőként építse meg a játszóteret. A szlovák cég pedig arra szerződött egy brit-Virgin-szigeteki offshore céggel, hogy fejlesszenek ki egy szoftvert, ami az interaktív tájékoztatóhoz szükséges. 

 

A most meghozott ítélet szerint a szlovák cég 230 millió forintos számlát állított ki a játszótér megépítéséről és a szoftver lefejlesztéséről, noha annak valós költsége a jelzett összeg csupán 15 százaléka lehetett. 

 

A perről szóló korábbi tudósításainkban megírtuk, hogy több informatikai szakértőt hallgatott meg a Szegedi Törvényszék az ügyben, és egybehangzó állításuk szerint az interaktivitást biztosító Flamingo névre keresztelt szoftver értéke bizonyosan nem haladja meg a 13 millió forintot. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a pályázatot lebonyolító magyar hatóság előtt a projekt gazdái 152 millió forintra árazták be a jelzett szoftvert. Az ügy bírósági szakaszának egyik legdöntőbb kérdése éppen az volt, hogy milyen valós értékkel rendelkezik, rendelkezhetett a szoftver. 

 

A vádlottak a bűncselekményből származó pénzt fiktív szerződésekkel szerették volna eltüntetni, de az eljárás során kiderült, hogy valós gazdasági kapcsolat nem volt az érintett cégek között. Az egymásnak utalt összegeket megtévesztő céllal küldték egyik bankszámláról a másikra.

 

Az ítéletet indokolva Gaudi Tibor úgy fogalmazott, súlyosabb ítélet is kiszabhatott volna, de az idő múlására, valamint az elhúzódó eljárásra tekintettel nem élt ezzel a lehetőséggel.

Az ítélet azért nem jogerős, mert az elsőrendű vádlott védője fellebbezést jelentett be. Ezzel a jogával az ítélethirdetést követően a másik két vádlott is élhet.

 

Kilenc éve szállt le a Flamingo

 

A szegedi székhelyű Titán Projekt’s House Kft. vezetője 2012. októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló Vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását és üzemeltetését és interaktív látogató-tájékoztató kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség támogatta az elképzelést, így összesen mintegy 185 millió forintos uniós és állami támogatáshoz jutott a V. Rezső által vezetett cég. A Titán Projekt’s House rövidesen meg is valósította a beruházást, és a megnyitón V. Rezső a többi között a következőt mondta: „Egy olyan világot szeretnénk megmutatni önöknek, melyben nincsenek jó és rossz hírek, amikben a dolgoknak nincs elejük és végük. Ebben a világban a szórakozást tettük a középpontba. A kiterjesztett valóságon, az AR technológián keresztül szeretnénk realizálni.” 

A Fidesz akkori városi elnökével közösen vágták át 2013-ban a szalagot. Érdemes Gyimesi László ünnepi gondolataiból is idézni: „Európában egyedülálló fejlesztés. Növeli a vadaspark turisztikai vonzerejét. A Flamingo projekt pozitív példa az önkormányzat és a magántőke együttműködésére, hiszen ez a beruházás egybevág a kormány szándékával, hogy olyan beruházások valósuljanak meg, melyek komoly innovációt hordoznak magukban.”

 

2013-ban még menő volt a projekttel fotózkodni