Leteheti ma az esküt Hadházy Ákos

Kövér László hónapokig akadályozta, hogy gyakorolhassa képviselői jogait.
Kékes Viktória

2022. október 10. 07:53

Leteheti ma az esküt Hadházy Ákos

Ma 11 órakor ismét összeül az országgyűlés, a napirend alapján különösebb izgalomra nem lehet számítani. Az egyetlen érdemi pont, hogy öt hónappal az alakuló ülés után Hadházy Ákos végre leteheti a képviselői esküt. 

 

Hadházy egyedüliként nem ment be május 2-án a parlamentbe, hogy képviselőtársaival együtt letegye az esküt. Kövér László házelnök azóta megakadályozta, hogy ezt pótolja. A független országgyűlési képviselő ezért nem vehetett részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatta, indítványt nem nyújthatott be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem volt megválasztható, valamint nem alakíthatott frakciót, és nem kapott fizetést sem. (Hadházy ezért kénytelen volt gyűjtést indítani annak érdekében, hogy munkatársait legalább ki tudja fizetni.) Sőt, még külön passzust is kapott egy törvényben, hogy képviselői jogait tovább korlátozzák.

 

Az ellenzéki politikus már többször jelezte, leteszi ugyan az esküt, de semmilyen javadalmazással járó pozíciót nem vállal, és a Parlamentbe sem fog bejárni „eljátszani a demokráciát”. Szerinte ezt tudták Zuglóban is, amikor megválasztották, ő a jövőben is mindent meg fog tenni azért, hogy ne tartsa fent egy parlamentáris demokrácia látszatát.

 

Hadházy tehát leteheti ma az esküt, de továbbra is azt mondja, hogy nem sok minden változik attól, hogy esküt tesz: a jövőben is a Parlamenten kívüli munkára koncentrál. A változás annyi lesz, hogy kap fizetést, képviselői juttatásokat, így többet tud vidékre utazni, ami elengedhetetlen munkájához. Nem tart attól, hogy emiatt elveszíti a mandátumát. Bejár szavazni, de a látszatvitákat kerüli, hiszen valódi válaszokat úgysem kap, nem akar afféle eleven díszletként demokráciát játszani.