Letartóztatásban maradhat Putnik Lázár, korábbi újszentiváni polgármester

Könnyen összejöhet neki egy év fogságban, mivel a februári letartóztatása óta többször meghosszabbították az előzetes letartóztatását. Legutóbb júniusban, ez most lejárt volna.
Cservenák Zoltán

2022. november 02. 18:34

Letartóztatásban maradhat Putnik Lázár, korábbi újszentiváni polgármester

Február 9-éig előzetes letartóztatásban maradhat Putnik Lázár, a munkásszállók építésével kapcsolatosan elkövetett költségvetési csalással megvádolt egykori újszentiváni polgármester. A Kecskeméti Járásbíróság szerdán első fokon – nem jogerősen – a korábbi újszentiváni településvezető letartóztatásának meghosszabbításáról döntött az ügyészség kérésére – írja a hvg.hu.

 

Így ért véget Putnik Lázár politikai pályafutása

A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntette miatt indult eljárásban a megalapozott gyanú szerint a korábbi újszentiváni polgármester 2017. júliusában nyújtott be támogatási kérelmet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, ami alapján ugyanezen év októberében 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a község a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A pályázattal összefüggésben kapcsolattartóként az önkormányzat egy alkalmazottját jelölték meg. A pályázatban a projekt teljes bekerülési költségét 371 millió forintban állapították meg, 149 millió forint saját forrás mellett. A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét valótlanul túlárazta az eljáró kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve. A közbeszerzésbe egy a polgármester ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, amire az ügyészség szerint azért volt szükség, hogy a túlárazott kivitelezéssel összefüggésben számlák kibocsájtásával a támogatási összeg lehívását biztosítsák. A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével.

 

A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból megvalósult, a fent maradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját cégének utaltatott, majd abból társasházakat épített, ingatlant vásárolt. A fenti összegből 10 millió forintot még egy szociális szövetkezetnek utaltak, míg a további összeg sorsa egyelőre ismeretlen.