Letartóztatásban a munkavállalóik járulékain és az áfán nyerészkedő őrző-védő cégek vezetői Szegeden

Mind a hat gyanúsított fellebbezett, így még a letartóztatásuk sem végleges.
Cservenák Zoltán

2021. december 03. 10:14

Letartóztatásban a munkavállalóik járulékain és az áfán nyerészkedő őrző-védő cégek vezetői Szegeden

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírái csütörtökön egy-egy hónapra elrendelték annak a 6 gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket korábban a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség irányításával vettek őrizetbe a NAV bűnügyi nyomozói és a Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársai költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

 

A megalapozott gyanú szerint az őrzésvédelemmel foglalkozó cégek vezetői azért, hogy munkavállalóik után ne kelljen közterheket, valamint a vagyonvédelem, mint általuk nyújtott szolgáltatás után ÁFÁ-fizetni, igénybe vették egy a nyomozó hatóság által már korábban feltárt bűnszervezet segítségét. 

 

A bűnszervezet által nyújtott szolgáltatás lényege szerint a megrendelők munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva, amelynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő ÁFÁ-t bár részben bevallották, de azt senki nem fizette meg. 

 

A bűnszervezet a költségvetési csalás leplezésére a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette és jutalék ellenében fiktív számlákat is rendelkezésre bocsátott.

 

A bíróság azért rendelte el a letartóztatásukat, mert valamennyi gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye, és a bizonyítási eljárás befolyásolásának lehetősége.

 

A letartóztatás elrendelése ellen valamennyi gyanúsított és védő fellebbezést jelentett be a gyanúsítottak szabadlábra helyezése, illetőleg bűnügyi felügyelet elrendelése iránt, így a bíróság egyik döntése sem végleges.

Címlapon

mutasd mind