Lét-közeli művészet: Szabados Árpád alkotásaiból nyílik tárlat a Reök-palotában

A Szegedről indult Munkácsy-díjas festő és grafikus, Szabados Árpád alkotásaiból nyílik kiállítás Lét-közeli művészet címmel szombaton délután 4 órakor a Reök-palotában. A huszadik század egyik legjelentősebb hazai művészének alkotásait a palota mindkét szintjét elfoglaló tárlaton mutatják be március 22-ig.

2020. január 30. 20:49

– Kétszáz különféle műalkotás – többek között grafika, festmény, rézkarc, linómetszet és fotó – segítségével igyekszik majd a tárlat bemutatni Szabados Árpád fél évszázados alkotói pályáját. Nem kronologikus vagy tematikus rendben követik egymást a termekben az alkotások, hanem szellemi csomópontokon keresztül szeretnénk bemutatni azt a gondolkodásmódot és hangulatot, amely annyira sajátja volt Szabados Árpádnak – mondta a kiállítás kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat csütörtöki sajtóbejárásán.

Sinkó István képzőművész, a kiállítás másik kurátora emlékeztetett arra, hogy

Szabados Árpád az idén lenne 75 éves, így akár emlékkiállításnak is felfoghatnánk a tárlatot, ám ez azért nem lenne helytálló, mert egy olyan élő kiállításról van szó, amelyet a művek párbeszéde jellemez.

Szabados Árpád, Szegeden született, művészetével hatalmas utat járt be. Életében az alkotás mellett kiemelt szerepe volt az oktatásnak is, több hazai és külföldi egyetemen is tanított. Alapítója volt a Magyar Nemzeti Galéria Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhelyének, melynek fő célja, hogy a kortárs művészet kérdéseit beépítse az alkotói folyamatokba és gondozza a tehetségeket.

A kiállítóház mindkét szintjét elfoglaló – életmű kiállításnak is beillő – tárlat a 2017-ben, 73 éves korában elhunyt művész pályájának minden fontos csomópontját bemutatja.

A rendkívül termékeny művésznek, élete során csaknem kilencven egyéni tárlata volt, és háromszáz nemzetközi, illetve hazai kiállításon vett részt. Munkássága a 60-as évek végén indult, a 80-as évek végéig főleg rajzok, grafikák jellemezték, majd megjelentek a festmények is.

A Reök-palotában nyíló kétszintes tárlaton az első emeleten főként a művész életműve gerincét jelentő rajzok, grafikai munkák, valamint kísérleti műalkotások jelennek meg. Itt látható többek között egyik legmonumentálisabb műve, a csaknem 10 méter hosszú „XX. századi kifestőkönyv” is.

A második emeleten elsősorban festői működésével ismerkedhetnek meg a látogatók.

A szegedi életmű-jellegű kiállítás nagy hiányt pótol a hazai képzőművészeti életben, a tárlaton a ’70-es évektől egészen a művész haláláig láthatók alkotások.

A kiállításhoz tárlatvezetések is csatlakoznak majd, az idén 45 éves GYIK Műhely – amelynek egyik alapítója volt Szabados Árpád – is bemutatkozik a szegedi rajztanároknak és szerveznek múzeumpedagógiai foglakozásokat is a szegedi gyerekeknek.

A kiállítással párhuzamosan egy kötete is megjelenik, amelyik részletesen bemutatja Szabados Árpád munkásságát.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

rag