Lesújtó képet fest Magyarországról a Spiegel, szerinte már majdnem pont olyan, mint Oroszország

A német lap azt írja kommentárjában, hogy Orbán Viktor 2010 óta módszeresen és szisztematikusa bontja le Magyarországon a demokráciát és hazánk már pont olyan, mint Oroszország, csak az állami erőszak hiányzik még belőle.
Vass Imre

2022. október 16. 14:39

Lesújtó képet fest Magyarországról a Spiegel, szerinte már majdnem pont olyan, mint Oroszország

A német Spiegel szerzőjének kommentárját a hvg.hu szemlézte. Az írás szerint az, hogy Orbán Viktor és a német kancellár, Olaf Scholz  nem állt ki közös sajtótájékoztatóra Berlinben, azt mutatja, nincs már közös mondanivalójuk.

 

Jan Puhl Kelet-Európa szakértő szerint Orbán Viktor 2010 óta fokról fokra lebontotta a demokráciát. Úgy véli, a kormányfő ideológiailag közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, főleg abban, hogy nem becsüli sokra a demokráciát. Mindketten úgy tüntetik fel, hogy szembeszállnak az értékek hanyatlásával és szembeállítják a nemzetet a Nyugattal.

 

A német publicista szerint Magyarország jelenleg pont olyan, mint Oroszország, csak az erőszak nincs jelen benne.

 

Hozzátette, Orbán elhallgatja, hogy Magyarország milyen és mekkora hasznot húz az uniós milliárdokból. A magyar kormány azt is elhallgatja, hogy ő maga egytől egyig megszavazta az összes szankciós döntést. 

 

Szerinte Orbán arra számított, hogy Putyin simán győzelmet arat Ukrajnában és ezért fontos jóban lenni Oroszországgal. Magyarország már régóta nem Európán belül, hanem azon kívül, keleten keres szövetségeseket, Oroszország mellett például Kínát. A két ország érdekében még az unióval is szembeszállt. 

 

Puhl hangsúlyozta, mindezek ellenére az Uniónak Orbánt bent tartja a közös csónakban, mivel az újabb és újabb oroszellenes büntető lépéseket az összes tagállamnak meg kell szavaznia.

 

Fotó: Fischer Zoltán (MTI)

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind